Орки в «кліщах»? Деокупація села Кліщіївка суттєво змінює ситуацію біля Бахмута

20.09.2023
Орки в «кліщах»? Деокупація села Кліщіївка суттєво змінює ситуацію біля Бахмута

У звільненні Кліщіївки відзначилися бійці бригади Нацполіції «Лють», 80-ї десантно-штурмової бригади та 5-ї штурмової бригади. (facebook.com/npu.liut)

Деокупація українськими захисниками села Кліщіївка може суттєво змінити ситуацію біля Бахмута, оскільки у зоні ураження опинилися ударні сили рашистів. Йдеться про десантні та мотострілецькі підрозділи орків, батальйон «Ахмат» із кадировцями, бригаду «Шторм Z» та вояків головного розвідувального управління ГРУ.


Таку інформацію в ефірі національного телемарафону озвучив керівник пресслужби східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш.

 

За його словами, українські військові «здобули для себе плацдарм, який у подальшому дозволить розвивати наступальні дії» і вплине на перебіг контрнаступу в цілому.

 

«Перш за все це контроль логістичних маршрутів, які забезпечують різними типами постачання місто Бахмут, — сказав він. — Окрім цього, це оголення флангів, зокрема південного, що дозволить нам у подальшому зручніше просуватися у глибину порядків противника і завдавати точніших та глибших вогневих ударів, використовуючи артилерійські системи, FPV-дрони й інше наявне озброєння».


Про значне розширення плацдарму для подальшого наступу свідчить і той факт, що кількома днями раніше ЗСУ вдалося звільнити сусідню Андріївку. Втрата цього села неабияк підірвала бойовий дух окупантів, оскільки успіх українських захисників став іще одним кроком до прориву правого флангу в районі Бахмута.


Ймовірне падіння героїзованої кремлівською пропагандою фортеці може навіть змінити політичну ситуацію «на болотах». «Втрата такого маленького населеного пункту, як Андріївка на Бахмутському напрямку, для росіян — велика проблема, — вважає екскомандир полку «Азов» Максим Жорін. — Вони дуже бояться втратити місто, оскільки це може призвести до політичної кризи в країні. Ба більше, вони все ще мріють про подальший наступ у Донецькій області».


Запеклі бої наразі тривають також на Південному та Куп’янсько-Лиманському напрямках, але й там ЗСУ мають суттєві успіхи. За словами начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова, Сили оборони можуть встигнути розірвати сухопутний коридор росії з окупованим Кримом ще до настання зими. Натомість росіяни демонструють відчай і поспіхом розгортають додаткові підрозділи, які планували активувати до кінця жовтня.

 

«Всупереч тому, що рф декларує, вона не має абсолютно ніякого стратегічного резерву», — повідомив голов­ний розвідник країни виданню The Economist. Він також уточнив, що 25-та російська загальновійськова армія, яку зараз передчасно розгорнули на східному фронті навколо Лиману і Куп’янська, має лише 80 відсотків особового складу і 55 відсотків техніки від необхідної кількості.


Крім того, Буданов вважає, що повільний темп просування проти окопаного і добре підготовленого ворога — це просто відображення реальності. На його думку, важко зрозуміти тих, хто пророкував швидкий крах російських ліній. «Олівець сильний чи слабкий? — запитав головний розвідник і сам дав відповідь. — Це залежить від того, як на нього дивитися. Контрнаступ триває. До настання «брудного» сезону ще понад місяць. І це факт».