Черкаські кардіологи врятували життя двом 75-річним пацієнткам

02.08.2023
Черкаські кардіологи врятували життя двом 75-річним пацієнткам

Завідувач відділення серцево-судинної хірургії Олег Журба та врятовані пацієнтки. (Фото надане Черкаським обласним кардіоцентром.)

У Черкаському обласному кардіологічному центрі провели одразу дві операції з транскатетерної трансплантації клапана (TAVI).

 

Це найсучасніша методика із заміни клапана на штучний і проводиться без розрізу грудини та зупинки серця. Про це «Україну молоду» повідомили в обласному кардіоцентрі.


Як розповідає завідувач відділення серцево-судинної хірургії Олег Журба, операція TAVI тривала близько години, тоді як на відкритому серці подібні втручання відбуваються орієнтовно шість годин. Обом пацієнткам по 75 років.

 

Клапани для них забезпечила держава. За його словами, Надія Павлівна потрапила у кардіологічний центр із діагнозом «стеноз ІІІ ступеня». Перші проблеми із серцем у жінки діагностували у 2017-му. Каже, всі ці роки її мучила задишка. Погодитися на операцію переконали діти.

 

«Коли вийшла з наркозу, відчула, що можу дихати. Зникло ускладнене дихання. Вразив і колектив кардіоцентру: всі молоді, усміхнені, фахові медики. Дякую за турботливе ставлення», — згадує пані Надія.


Інша пацієнтка, Світлана Іванівна, вже мала операцію на серці 7 років тому. Їй почистили клапан від кальцинозу в іншому медичному закладі. Проте через кілька років проблема із серцем знову повернулася.

 

«До операції я могла пройти метрів 30-50. І все, сідала, тому що важко було дихати, були болі. Після операції починаю входити в нормальний ритм життя», — розповідає пані Світлана. І додає, що все це завдяки золотим рукам черкаських кардіологів.


«Дякую їм за те, що дали мені другий шанс на життя», — підсумовує Світлана Іванівна.


Нагадаємо, що в Черкаському обласному кардіоцентрі щорічно проводять понад 1 тис. 600 оперативних втручань на серці, водночас 4 тис. 500 хворих отримують медичну допомогу у стаціонарі та понад 22 тис. 500 пацієнтів мають консультаційну підтримку. Понад 50% усіх хворих із зареєстрованими випадками інфаркту міокарда на Черкащині госпіталізують та лікують саме у цьому кардіологічному центрі.