Хиткі рекорди легенд: на акватичному «мундіалі» в Японії українці вже здобули медалі у двох дисциплінах

26.07.2023
Хиткі рекорди легенд: на акватичному «мундіалі» в Японії українці вже здобули медалі у двох дисциплінах

Українські водні грації знайшли в собі сили, аби в останній змагальний день піднятися на бронзову сходинку планетарного форуму. (Фото зі сторінки у фейсбуці Федерації України з синхронного плавання.)

Заключний тиждень на чемпіонаті світу з водних видів спорту традиційно присвячений плаванню в басейні олімпійського стандарту.

 

Змагання плавців на акватичному мундіалі в японській Фукуоці лише почалися, а нові зірки світового плавання вже встигли оновити три світові рекорди.

Краще, ніж торік

Один із рекордсменів — це 21-річний француз Леон Маршан, котрий на понад секунду перевершив досягнення легендарного Майкла Фелпса на 400-метрівці комплексом.

 

За свою величну кар’єру 23-разовий олімпійський чемпіон установив 29 світових рекордів. При цьому рекорд американця на 400 м комплексом тримався найдовше, впродовж 15 років, з Олімпіади-2008 в Пекіні.


«Думаю, я добре впорався з тиском. Але це не ідеальний результат, він може бути кращим. У мене є один рік для вдосконалення своєї роботи», — заявив Маршан, якого нині тренує знаний американський спеціаліст Боб Боумен.

 

Під його орудою Майл Фелпс виграв 23 олімпійські золоті нагороди. А тепер завдяки тренерській майстерності Боумена стрімко прогресує Маршан. І вже готується до підкорення олімпійської вершини в Парижі.

Олексій Середа та Кирило Болюх — срібні призери ЧС-2023 у синхронних стрибках із вишки.
Фото з сайту uadiving.org.


На Олімпіаді-2020 у Токіо свою коронну дистанцію француз завершив шостим. Проте співпраця з Боуменом, яка розпочалася після тих Ігор, дозволяє Маршану з чемпіонською перспективою дивитися в найближче майбутнє. Леон каже, що 4:02.50 — це лише початок.

 

«Не думаю, що я повністю реалізував свої можливості. Моя наступна мета — зробити час кращим, ніж він є цього року», — зауважив Маршан.

Боротьба до останнього

За рік до паризької Олімпіади підстави для стриманого оптимізму мають й українські повпреди, котрі виступали на ЧС-2023 в Фукуоці. Олексій Середа та Кирило Болюх вибороли «срібло» в синхронних стрибках із вишки.

 

Разом з ним підопічні Тамари Токмачової отримали й ліцензію до Парижа, де прагнутимуть як мінімум повторити своє японське досягнення. У фіналі український дует зібрав рекордну для себе суму балів, поступившись лише неперевершеним китайським стрибунам у воду.


Іще одну олімпійську ліцензію українській збірній приніс безпосередньо сам Середа, коли з 12-м результатом пробився до фіналу стрибків із 10-метрової платформи. Фінальний раунд 17-річний миколаївець завершив із шостим результатом.


Досягли українські водні акробати ще трьох фіналів: Болюх і Ксенія Байло стали четвертими у синхронних стрибках із вишки у змаганнях змішаних пар; Байло і Софія Есман фінішували дев’ятими у синхронних стрибках із вишки, а Данило Коновалов посів 11-те місце на метровому трампліні.


У сумі цей доробок дозволив українській збірній стрибунів у воду посісти п’яте місце у загальнокомандному заліку. За повідомленням пресслужби Федерації стрибків у воду України, так високо «синьо-жовті» не підіймалися впродовж попередніх 25 років.


Вагомого результату на акватичному «мундіалі» досягли й вітчизняні «русалки». У заключний день змагань водних грацій на ЧС підопічні Світлани Саідової вибороли «бронзу» в груповій довільній програмі.

Француз Леон Маршан (ліворуч) побив багаторічний рекорд легендарного Майкла Фелпса
на 400 м комплексом.
Фото з сайту worldaquatics.com.


«Ми щасливі. Нарешті змогли порадувати всю Україну медаллю світового форуму», — відзначили дівчата.

 

Владиславі та Марині Алексіївим, Марті Фєдіній, Вероніці Гришко, Ангеліні Овчинніковій, Дар’ї Мошинській, Анастасіії Шмоніній та Валерії Тищенко вдалося на мажорній ноті завершити непростий сезон, у якому відбулися революційні зміни в системі оцінювання виступу грацій.

 

«Дякую, що боролися до останнього», — сказав президент ­федерації зі стрибків у воду та артистичного плавання Ігор Лисов.


Водночас можливості побачити українських спортсменів на п’єдесталі пошани японського ЧС із водних видів спорту ще не вичерпані. Ближче до завершення кількатижневої змагальної програми «мундіалю» на старт 800 м, 1500 м вільним стилем має вийти лідер української збірної з плавання Михайло Романчук.

 

Дворазовий призер Олімпіади-2020 вже розім’явся у Фукуоці, коли 11-м пройшов нову для себе дистанцію  5 км на відкритій воді. У басейні Романчук тримається значно впевненіше. Приміром, до фіналу 800 м він відібрався з шостим часом. Утім коронною для нього все ж залишається 1,5 км, де від Михайла варто очікувати найкращого результату.