На старті Європейських ігор українські спортсмени тримаються в трійці медального заліку

28.06.2023
На старті Європейських ігор українські спортсмени тримаються в трійці медального заліку

Медальні успіхи Людмили Лузан на ЄІ-2023 розпочалися з перемоги в каное-двійці з Валерією Теретою. (Фото з сайту www.european-games.org.)

Започатковані нещодавно Європейські ігри лише починають здобувати авторитет та прихильність серед спортивних уболівальників.


Треті за ліком Євроігри приймає польський Краків. У столиці Малопольського воєводства та його околицях близько семи тисяч атлетів борються за медалі у 29 олімпійських та неолімпійських видах спорту.

 

Серед них і не зовсім літня дисципліна — стрибки на лижах із трампліна. На штучному покритті літаючі лижники та лижниці змагаються в курортному Закопаному.


Водночас змагання з артистичного плавання проходять в Освенцимі. Організатори ЄІ-2023 визнають, що це невеличке місто з понад 800-літ­ньою історією й досі асоціюється з Другою світовою війною та концентраційним табором «Аушвіц-Біркенау», що там був. Проте самі поляки, розвиваючи в Освенцимі культурне та освітнє життя, намагаються надати йому образ міста миру.


Для українських водних грацій змагання в місцевому Акватичному центрі проходять нелегко. У нинішньому сезоні вітчизняні синхронниці виграли не один міжнародний турнір. Натомість на ЄІ справа до «золота» ніяк не дійде.

 

«Дівчата роблять усе можливе, вони дисципліновані та дуже стараються, що не може не тішити, — каже голов­ний тренер збірної України з артистичного плавання Світлана Саідова. — Вони є уособленням характеру української нації — сильні й незламні. Реформа системи оцінювання зробила змагання непередбачуваними, судять дуже жорстко. Але потрібно сказати за це спасибі, адже це виховує спортсменів у суворості, що зазвичай дає дуже добрий результат. Щодня дівчата приходять, засмучуються, плачуть, але не складають крила та знову йдуть і починають усе спочатку, не здаються».


Поки ж у своєму активі вітчизняні водні грації мають лише два «срібла» (у восьми змагальних програмах) — в акробатичній групі та дуеті.


Значно більше позитивних емоцій приносить українським спортсменам польський Жешув. Тут у новенькому дайвінг-центрі проходять змагання зі стрибків у воду, й представники синьо-жовтої збірної вже тричі піднімалися на найвищу сходинку п’єдесталу. Вітчизняні водні акробати взяли «золото» ЄІ-2023 у змішаних командних змаганнях, у синхронних стрибках чоловіків, а також у змішаному синхроні на вишці.


Напрочуд успішно в Польщі відпрацювала збірна України з веслування на байдарках і каное. Із трьома золотими та двома срібними нагородами вона виграла командний залік. На перших ролях тут була титулована каноїстка Людмила Лузан (два «золота» й одне «срібло»). Саме з її перемоги в дуеті з Валерією Теретою й розпочалися медальні успіхи «синьо-жовтих» на ЄІ-2023.


А за перші п’ять днів змагань до синьо-жовтої скарбнички вітчизняні спортсмени поклали загалом 25 нагород, високий ґатунок яких — 12 золотих, сім срібних та шість бронзових — дозволяє Україні посідати третє місце в медальному заліку.


При цьому золотими медалістами ІІІ Європейських ігор також стали представники українського фехтування (шпажистка Джоан Фейбі Бежура), карате (Анжеліка Терлюга, Андрій Заплітний) і легкої атлетики (Ярослава Магучіх).