Війна на нервах. Один день із життя центру, де лікують інсульти та інші неврологічні захворювання

14.06.2023
Війна на нервах. Один день із життя центру, де лікують інсульти та інші неврологічні захворювання

Інна Григор’єва.

З Інною Григор’євою, завідуючою Центром неврології та нейрохірургії з інсультним блоком Лікарні інтенсивного лікування Боярської міської ради, ми, може, ніколи б і не познайомилися.

 

Але довелося стати її пацієнтом. Спостерігаючи за нелегкою роботою пані Інни — чудового фахівця, який живе своєю справою, — та за життям усього відділення, й виникла ідея цього матеріалу.

 

Адже її поради, знання й досвід можуть бути корисні багатьом людям, навіть тим, які вважають себе цілком здоровими.

Алкоголь — одна з основних причин майбутньої біди  

— Інно Олександрівно, чому ви пішли в неврологію?


— Багато людей страждають від неврологічних захворювань, і хочеться запобігти їхній інвалідизації й лікувати інсульти.


— Якщо раптом став очевидцем інсультного випадку з людиною, що треба робити?


— Треба викликати «швидку» і не намагатися різко знизити артеріальний тиск, бо це призведе до ще гіршої ситуації... А вже в лікарні кваліфіковані фахівці подбають про таких пацієнтів. Наприклад, у нашій лікарні є чудові спеціалісти для лікування інсультів — прекрасні невропатологи Тетяна Жорова і Наталя Сакун, два нейрохірурги високого рівня — Олександр Мазниченко і Олександр Назаренко, які проводять складні оперативні втручання.
— Знаю, що у вашому відділенні амбулаторно і стаціонарно лікується багато пацієнтів з бойових частин...


— Ті захворювання, з якими вони звертаються, пов’язані з периферичною нервовою системою. В артилеристів часто спостерігаємо синдром карпального каналу за рахунок того, що вони постійно тримають зброю в руках і пошкоджують периферичні нерви кисті.

 

У льотчиків бувають проблеми з вестибулярним апаратом і за різкої зміни атмосферного тиску страждають кровоносні судини, що може призводити до інсультів. Багато ЗСУшників після контузій. А в медичних працівників часто страждає шлунково-кишковий тракт. Наприклад, виникають виразки... Тому що не завжди нормальне і регулярне харчування.


— Пригадаєте найбільш складний випадок у вашій практиці?


— Молода жінка 40 років. З трьома інсультами. З вродженою патологією судин.


— І в неї буде нормальне життя?


— Так, нормальне. Сьогодні я її виписала — вона пішла своїми ногами. В задовільному стані. У неї ще буде реабілітація: лікувальна фізкультура, масаж, голкорефлексотерапія. Усе це допомагає відновлювати функції пошкоджених кінцівок. А ще — заняття з логопедом і психологом. Це дуже важлива складова частина після лікування інсульту — лікування реабілітаційне.


— Які найбільш ефективні методи лікування?


 — Найефективніше при ішемічному інсульті — введення препарату актилізе у перші чотири—чотири з половиною години після виникнення інсульту, якщо інсульт викликаний тромбом. Повне розчинення тромбу сприяє відновленню всіх функцій, відновленню втрачених рухів. Дуже важливо, щоб потерпілий потрапив у медичний заклад у терапевтичне вікно 4,5 години і була проведена КТ ангіографія.


— Які основні причини можуть призвести до інсульту?


— Артеріальна гіпертензія, атеро­склероз, цукровий діабет.


— А алкоголь?


— Так. Зловживання алкоголем сприяє згущенню крові й утворенню тромбів та формуванню атеросклеротичних бляшок. І горілка, і вино, і коньяк... Алкоголь — одна з основних причин майбутньої біди.  

Неспокійні чергування

Сьогодні п’ятниця, і в завідуючої центром неспокійні і день, і ніч — вона чергує. Вже 19:00. «Влітає» медсестра: «Швидка» привезла хворого. Суїцид!»


Пані Інна йде оглядати пацієнта. А я продовжую спілкуватися з невропатологом Тетяною Жоровою.


— Щодо суїциду — це досить поширений в патології синдром. Але він належить все-таки до психіатричних захворювань і займаються ним лікарі-психіатри. Випадає займатися ним і суміжним спеціалістам. Оскільки я  невропатолог, то займаюся неврологічними захворюваннями, які також призводять до глибокої депресії на тлі гострого порушення мозкового кровообігу, — інсульту.


У деяких пацієнтів розвиваються дуже серйозні неврологічні ускладнення. Симптоматика — пацієнти в депресії, не бачать сенсу жити, замислюються про самогубство. Особливо, коли пацієнт активно працював, був успішним, йому плюс-мінус 50 років. Усе складалося добре. І тут раптом інсульт! Інсульт з гострим психологічним дефіцитом. У таких пацієнтів значно погіршується якість життя.


  Деякі не можуть прийняти нову для них ситуацію і задовольнити власні потреби. У них розвивається депресія і вони навіть можуть вчинити самогубство. І це мають вчасно помітити суміжні спеціалісти та викликати обов’язково психіатра, психолога, залучити родичів. Щоб вони поспілкувалися з хворим.


— І тоді вдається відвернути біду?


— Звичайно, якщо в трагічну ситуацію включається вся команда...


— Це правда, що під час війни з рашистами наші люди емоційно і морально постаріли років на десять?


— На жаль, це близько до реальності... Навіть якщо ми бачимо війну тільки в телевізорі чи читаємо в новинах, усе відбивається на стані серцево-судинної системи. Це й інсульти, інфаркти, онкологічні захворювання. Стрес, війна призводять до старіння людського організму. Відповідно дуже сильно «помолодшали» захворювання. Всі згадані вище хвороби «полюють» тепер і на молодих...

Тим часом у робочий кабінет повернулася Інна Олександрівна. Пацієнт живий — і це головне. Тож ми продовжуємо розмову. І я цікавлюся, а що допомагає в лікуванні при нервових захворюваннях? Кохання, наприклад, допомагає?


— Звичайно, допомагає. У нас навіть був роман пацієнтки і військового. Кохання стимулює вироблення позитивних гормонів — ендорфінів. Це веде до швидкого одужання. А вона лікувала звичайний радикуліт. І утворилася гарна сім’я.


— У вашому центрі на амбулаторному і стаціонарному лікуванні багато пацієнтів з діючих бойових частин...


— Так, у них черепно-мозкові травми, невралгії, неврити. Ми охоче допомагаємо і госпіталізовуємо їх. Намагаємося за можливості призначати ліки максимально безкоштовно. Тому що вони ризикують і жертвують своїм життям заради майбутнього наших дітей.


— Що у вашій роботі є най­складнішим?


— Повідомляти родичів, що хворого не можна вилікувати...


— Мається на увазі онко?


— Не тільки. Є важкі інсульти, коли вражені важливі структури головного мозку . І це призводить до смерті.

 

У кабінеті завідуючої знову лунає телефонний дзвінок — черговий виклик. Вона знову йде в оглядову рятувати чиєсь життя. Повернулася десь за півтори години:


— Була операція — субдуральна гематома. Крововилив під тверду оболонку головного мозку. Жінка. Прооперували вдало. Та я вже казала, що в нас нейрохірурги високого рівня. Ми не відправляли хвору в обласну, бо з такими випадками можемо впоратися і самі.


— А скільки тривала операція?


— Десь годину двадцять. Все гаразд. Пацієнтка стабільна і переводиться з реанімації в наше відділення.


Може, не зовсім за темою, але все ж запитую Інну Олександрівну, а що вона думає про путіна? І це моє питання невипадкове. Не так давно його війська були неподалік цієї лікарні. Ірпінь зовсім поруч...


— У нього фашистська ідеологія. А з точки зору медичної в путіна є комплекс Наполеона. Це людина, яка незадоволена своїм життям, зовнішністю і самостверджується за рахунок інших. У путіна жахлива, схиблена психіка! І це біда всього світу, коли така людина керує величезною дер­жавою...

Один проти п’ятьох

Ми прощаємося з пані Інною, і вона насамкінець радить зайти в палату № 4, де лікуються двоє бійців ЗСУ. Це Микола і Дмитро. Медсестра щойно зняла крапельниці, і я можу провести коротеньку розмову з ними.


Микола Васильович 1955 року народження, служить у Гатненській тер­обороні. Нагороджений медаллю «Захисник Батьківщини» — за охорону мостів і Одеської траси. Він — водій вантажівки.

 

Каже, що люди дуже добре ставляться до нашої тероборони. На початку війни стали пліч-о-пліч усі: діди, жінки і навіть діти. Допомагали будувати укріплення — привозили і приносили бетонні блоки, мішки з піском, каміння, продукти, коктейлі Молотова...

 

«Війна перетворила в єдине ціле всю нашу Україну», — додає Микола Васильович.


Дмитро — з «Азова», воював у Бахмуті. Зараз підліковується у неврологічному відділенні. Даються взнаки поранення, контузії, постійні фізичні навантаження. Зброя, патрони, бронежилет нелегкий. Скільки важить? «Кілограмів двадцять-двадцять один», — каже боєць.


Прошу згадати якийсь особливо складний воєнний епізод, що запам’ятався назавжди...


— Та й згадувати не хочеться...


— Чому?


— Поєдинок дуже кривавий був — я один, а їх п’ятеро.


— Судячи з нашої розмови, поєдинок залишився за вами... Автоматний бій?


— Ні. Не було патронів. Закінчилися. Довелося ножем попрацювати. Висотний був будинок: підстерігав на різних поверхах. Вдалося. Та краще не згадувати... Постійно думав про своїх доньку і сина... П’ять і чотири рочки... Могли залишитися без батька... Але Бог був зі мною!

Народжений у сорочці

Завершуючи цей матеріал, хочу згадати свого доброго знайомого, українського поета Аркадія Музичука. Для мене він — приклад того, як щоденна праця і позитивне налаштування допомагають боротися з хворобою та її наслідками.

 

Він — автор понад 30 поетичних і прозових книжок, сповнених гумору і любові до життя. Ні деньочка без рядочка — таким є життєве кредо Аркадія Музичука, а його численні поетичні та прозові твори відзначені національними літературними преміями.


Кілька років тому Аркадій Музичук серйозно захворів. Були підозри на інфаркт, але в Олександрівській лікарні, де він лікувався близько трьох місяців, консиліум визначив інсульт. Коли переглянули знімок мозку, то один з лікарів сказав: «Хворий народився в сорочці. Пошкоджено половину мозку»...


Але... Весь час у лікарні Аркадій Музичук продовжував писати вірші і звеселяв своїм гумором лікарський колектив і хворих. Поет навіть не втратив здатність повноцінно рухатися і зараз ходить на улюблену риболовлю в селі, де він мешкає.


Коли я розповів цю дивовижну історію, адже інсульт — справа надсерйозна, Інні Олександрівні, вона сказала:


— Усе залежить від зони ураження мозку! І площі ураження... Ваш знайомий справді народився в сорочці...



P.S. Коли цей матеріал готувався до друку, стало відомо, що Володимир Колодяжний, наш багаторічний автор, а в минулому — сценарист і редактор «Укртелефільму», несподівано пішов із життя. Світла пам’ять покійному, співчуття родині.