Урожайний сезон: Ілля Ковтун виграв загальний залік КС-2023 та здобув «золото» на ЧЄ-2023

14.06.2023
Урожайний сезон: Ілля Ковтун виграв загальний залік КС-2023 та здобув «золото» на ЧЄ-2023

На паралельних брусах Ілля Ковтун виграв загальний залік КС-2023 та здобув «золото» на цьогорічному єврофорумі. (Фото з сайту www.gymnastics.sport.)

У нинішньому сезоні нова зірка вітчизняної спортивної гімнастики — Ілля Ковтун — не втомлюється підтверджувати, що недаремно вдруге поспіль потрапив до числа претендентів на звання кращого гімнаста року в Європі.

 

У 2023-му вихованець Ірини Надюк уже виграв вісім нагород на чотирьох етапах Кубка світу, зробив медальний хет-трик на континентальному форумі й двічі піднявся на п’єдестал на першому для себе в поточному році етапі Кубка світового виклику.


На кожному з цих представницьких турнірів 19-річний уродженець Черкащини у всій красі проявив себе у своїй коронній дисципліні.

 

Неперевершені виступи на паралельних брусах дозволили Іллі стати чемпіоном Європи-2023 та виграти на цьому снаряді загальний залік цьогорічного Кубка світу.


На КС-2023 Ілля загалом виборов п’ять золотих, дві срібні та одну бронзову медаль, що дозволило йому, окрім перемоги на паралельних брусах, виграти ще й залік на поперечині.


«Сезон, на мою думку, пройшов непогано, адже ми маємо досягнення й результат. Мій тренер Ірина Надюк вважає, що ми відпрацювали на повну. Незважаючи на те, що в нас були індивідуальні етапи Кубка світу, я щоразу виконував усі снаряди, тобто робив багатоборство», — зауважив Ковтун.


А на чемпіонаті Європи до «золота» на паралельних брусах Ілля додав дві «бронзи» — на поперечині та в «абсолюті».

 

Перші цьогорічні виступи на Кубку виклику він завершив перемогою на своєму коронному снаряді та став третім у вправах на коні. Цікаво, що в першій половині сезону Ілля відзначився медальними виступами на всіх снарядах, окрім кілець.


«Кільця для мене дуже складні з очевидних причин — мій зріст та нелегкий кістковий скелет. До того ж у мене вже два роки як залишається проблема зі старою травмою плеча. Але ми залікували плече й розробили з тренером власну індивідуальну роботу на кільцях, щоб підняти складність і покращити оцінку виконання. Загалом, ми ніколи не зосереджуємося на медалях. Маємо старти, плануємо підготовку, виконуємо свою роботу й перевіряємо її результат на змаганнях. Потім вносимо корективи в нашу діяльність і рухаємося далі», — пояснив свій принцип роботи гімнаст.


Ілля каже, що задоволений стабільністю на всіх шести снарядах. Після ЧЄ-2023 в Анталії Ковтун радів, що зміг там максимально гарно пройти всю свою шістку.

 

Задоволений готовністю Ковтуна й головний тренер збірної України Геннадій Сартинський. Після континентальної «бронзи» в «абсолюті» наставник сказав, що Ілля зробив те, що не кожен спортсмен може, — витримав навантаження і дійшов до кінця всієї змагальної програми.


На чемпіонат світу до Антверпена збірна України їде з метою здобути командну ліцензію на Олімпіаду-2024. «Нашій четвірці необхідно готувати конкурентні стабільні багатоборства», — наголошує Ковтун.


До ЧС-2023 в Антверпені готується й олімпійський чемпіон-2016 Олег Верняєв, якому Міжнародна федерація гімнастики до двох (із чотирьох) років скоротила допінгову дискваліфікацію.

 

«Верняєв поки що на початковому рівні, адже він тільки починає як слід тренуватися. Сподіваємось, що він підготується до чемпіонату світу. Якщо ж він виступає, то виборює призові місця, іншого настрою немає», — наголошує Сартинський.


Зазначимо, що до ЧС готується й інший ветеран української збірної — олімпійський призер Лондона-2012 30-річний Ігор Радивілов. Він досі перебуває в хорошій формі, про що свідчить виграна ним «бронза» ЧЄ-2023 в опорному стрибку.