У січні на українців чекає аномальне тепло впереміш із сильними морозами

05.01.2021
У січні на українців чекає аномальне тепло впереміш із сильними морозами

На початку року погода піднесе жителям нашої країни сюрприз у вигляді теплої погоди під Різдво, але ближче до Водохреща українці матимуть шанс побачити снігопади та відчути морози.


Найбільші перепади температури з переважним потеплінням очікуються у Києві, де під Новий, 2021, рік синоптики зафіксували кілька температурних рекордів.

 

Так, 30 грудня 2020 року стояла найтепліша погода за останні 140 років, а плюсова температура на початку року побила рекорд 1980 року.


На різдвяному тижні кліматологи прогнозують українській столиці аномально теплу, як для зими, погоду із мрякою та дощем.


— Якщо перші кілька днів після Нового року кияни могли радіти сухій погоді, то вже до середини тижня українську столицю захопить у полон балканська циклонічна волога, а це сніг упереміш із дощем, — розповіла синоптик Наталя Діденко.

 

— У 2021 році нам слід одягатися екологічно правильно, тобто забуваємо про шуби з натурального хутра, норкові шапки та хутряні коміри як такі, що не збігаються з сучасними реаліями життя. Ми любимо та бережемо природу, тварин, усе навколишнє середовище, бережемо своє здоров’я й внутрішню гармонію. Нехай це буде нашим найближчим новорічним майбутнім.


Досить тепло буде в Криму, де очікується місячна кількість опадів на рівні 75-122 мм, що в межах середніх багаторічних значень.


А ось температура повітря на курортах Західної України передбачається від 0 до 4 градусів морозу, що значно вище середніх багаторічних значень.


У найближчі дні температура у східних областях країни, а також у Дніпропетровській i Запорізькій областях становитиме від плюс 2 до мінус 3 градусів морозу вночі та близько 5 градусів вище нуля вдень.


На півдні України (Херсон, Миколаїв, Одеса) запанує майже весняне тепло: від 9 до 14 градусів тепла, а ось у решті регіонів країни очікується від плюс 2 до мінус 7 градусів уночі та до плюс 9 градусів тепла вдень.


За повідомленням Укргідрометцентру, погода повернеться до характерних для зими показникіближче до третьої декади січня, коли на сході країни, у Сумській, Чернігівській областях, на Полтавщині та в Карпатах затріщать зимові морози, температура впаде до 7-9 градусів нижче нуля.

Сильну ожеледь i хуртовини прогнозують для Лівобережних регіонів країни, а також на Прикарпатті.


Опади у вигляді дощів із мокрим снігом прийдуть iз території Західної України й до кінця різдвяного тижня поширяться майже по всій території країни.
На думку фахівців Укргідрометцентру, зима 2021 року не зможе побити температурний рекорд минулого року, але все одно виявиться однією з найтепліших за останні 10 років.