Україну найближчим часом накриють хуртовини, шалений вітер i мороз

04.12.2019
Україну найближчим часом накриють хуртовини, шалений вітер i мороз

Новорічні свята та Різдво «порадують» мешканців нашої країни небувалими сніговими бурями. Ключову роль у різкому похолоданні на більшій частині території України, а також у розгулі хуртовин i завірюх зіграє переміщення холодних повітряних мас із Сибіру.
 
Гірський район Карпат в Івано-Франківській області вже засипало сніговим покривом, висота якого місцями досягає 16 сантиметрів.
 
Однак, незважаючи на те, що зараз цей регіон України переживає 10-градусні морози, у найближчі дні дасть про себе знати відлига, що збільшить ризик схо­дження лавин (про це всіх туристів уже попередили синоптики та рятувальники ДСНС України).
 
Крижаний дощ із невеликими снігопадами очікується на всій території України, включаючи Київщину, Вінниччину та Житомирську область.
 
Зачеплять хуртовини із заморозками й південні регіони країни, проте це буде, швидше, схоже на «пробу сил», і перший сніг на Херсонщині, Миколаївщині та Одещині дуже швидко розтане.
 
У грудні 2019-го синоптики прогнозують середньомісячну температуру для всієї України від 1 градуса тепла до 4 градусів морозу, найтепліше буде в Криму — до 3 градусів тепла, що близько до середніх багаторічних значень.
 
У перший місяць зими також очікуються різкі скачки температури повітря, фахівці Укргідрометцентру підрахували, що абсолютний мінімум температури повітря в грудні може бути 21-27 градусів морозу (у південних регіонах від 17 до 28 градусів морозу), а абсолютний максимум — від 10 до 18 градусів тепла (у південній частині країни та на Прикарпатті місцями 19-20 градусів тепла, у Криму до 25 градусів тепла).
 
Такий прогноз погоди для України до кінця 2019 року підтвердили й британські метеорологи, а також народні синоптики.
 
Морози, нехай і не великі, але скоро повернуться,  попереджає народний синоптик Леонід Горбань.  Нічні температури у більшості регіонів України очікуються від 2 до 4 градусів морозу та від 0 до 1 градуса тепла вдень. Друга відлига очікує нас уже 6 грудня, триватиме вона як мінімум до 12—13 грудня 2019 року. А от починаючи з 13 грудня і до кінця місяця — суцільні морози.
 
Нічні температури очікуються від 6 до 9 градусів морозу, а 22-25 грудня — навіть від 21 до 27 градусів морозу. Хороший сніг чекаємо на католицьке Різдво, а також ближче до новорічних свят, iз 28 по 30 грудня.
 
А ось директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда проявив обережність у довгострокових прогнозах погоди для всієї країни, заявивши, що торік зима за температурним режимом була вищою за норму, й подібна тенденція збережеться і на майбутній зимовий сезон. Сильні похолодання взимку матимуть короткостроковий характер.
 
У цілому зима для України в новому, 2020, році обіцяє бути суворою аж до середини лютого, хоча кількість опадів знизиться до середньомісячної.
 
У січні-лютому сніговий покрив буде традиційно високим у північних регіонах i центральній частині України, а ось мешканці півдня країни звично радітимуть кожній сніжинці.