«Порожні стільці»: у Києві відбулась акція на підтримку українських політв’язнів у Росії й Криму

16.11.2018
«Порожні стільці»: у Києві відбулась акція на підтримку українських політв’язнів у Росії й Криму

(Фото з сайта tsn.ua.)

У Києві, на Михайлівській площі, активісти зібралися на акцію «Порожні стільці» — на підтримку українських політичних в’язнів у Росії й Криму, а також полонених у самопроголошених республіках на сході України. Її організаторами виступили Український ПЕН та Центр громадянських свобод.
 
 
Ще з кінця 1980-х років за ініціативи Міжнародного ПЕН-клубу порожній стілець символізує автора, який не може бути присутнім на певній події через ув’язнення, затримання, зникнення, загрозу життю чи вбивство.
 
Відтоді 15 листопада в усьому світі є Днем ув’язненого письменника, з нагоди якого в різних містах, де діє ПЕН, відбуваються правозахисні акції та перформанси.
 
В Україні в останні роки акція трансформувалася й уже традиційно присвячується всім українським політв’язням у Криму та Росії, а також полоненим у самопроголошених сепаратистами «ЛНР» і «ДНР». Таких — понад сто людей, серед яких Олег Сенцов, Володимир Балух, Роман Сущенко.
 
Цьогоріч до акції «Порожні стільці» в Києві приєдналися політики та дипломати, аби висловити свою підтримку українським заручникам Кремля та їхнім рідним, а також продемонструвати спільність зусиль, спрямованих на звільнення українських політв’язнів та полонених. Прийшло немало публічних людей, зокрема акторки Ірма Вітовська-Ванца і Римма Зюбіна. 
 
Серед учасників акції була і Юлія Сущенко — донька політв’язня Романа Сущенка, якого місяць етапували в колонію в Кірово-Чепецьк Кіровської області РФ.
 
Це тисяча кілометрів від Москви і майже дві тисячі — від Києва. Упродовж періоду етапування про долю незаконно засудженого до 12 років колонії суворого режиму українського журналіста практично нічого не було відомо.