НОВИНИ ПЛЮС

10.10.2018

З яблуком до Індії

Посольство України в Республіці Індія за участі Держ­продспоживслужби, Міністерства агрополітики України та Міністерства сільського господарства та добробуту фермерів Індії розглядає включення України до списку держав-експортерів окремих видів плодово-ягідної продукції до своєї країни. Зокрема, на порядку денному експорт українських яблук. «Ми отримали офіційний лист від індійських колег щодо постачання пробних 8-9 експортних партій українських яблук на ринок Індії з умовою дотримання певних вимог», — повідомила заступник міністра аграрної політики з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева. Обов’язкова умова експорту пілотної партії українських яблук до ринку Індії: дотримання певного температурного режиму під час передвідвантажувальної холодильної обробки, яка має підтверджуватися відповідними фітосанітарними сертифікатами, виданими уповноваженим органом країни походження продукції або реекспорту. Триває діалог з компетентним органом індійської сторони щодо переліку карантинних організмів, заборонених для імпорту до Індії. Після отримання повної інформації щодо фітосанітарних вимог Індії можна буде говорити про те, що експорт українських яблук до країни відкрито. Інформацію щодо фітосанітарних вимог до українських яблук, які експортуються до Індії, буде розміщено на сайті ДПССУ.

Техніка по стандарту

Завершилася робота міжнародної місії з питань оцінки відповідності сільськогосподарської та лісогосподарської техніки TAIEX. Захід відбувся за підтримки проекту ЄС «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні» із залученням представників Мінекономрозвитку, Мінінфраструктури, Держпродспоживслужби, науковців, органів оцінки відповідності та профільних асоціацій. Експерти ЄС ознайомили українську сторону з практичним застосуванням відповідного законодавства Євросоюзу та надали рекомендації, як саме створити Технічний регламент затвердження типу та нагляду за ринком сільськогосподарських та лісогосподарських транспортних засобів. 

Експортна динаміка

За січень-серпень 2018 року зовнішньоторговельний обіг продукції агропромислового комплексу досяг $15 мільярдів, з яких експорт продукції аграрного сектору становить $11,5 мільярда, або 37,3 відсотка від загального експорту України. Український агроекспорт, за повідомленням прес-служби Мінагрополітики, зріс за цей час на $65,6 мільйона порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зростання показників відбулося в основному за рахунок таких товарних позицій, як насіння ріпаку, пшениця, м’ясо та субпродукти домашньої птиці, яйця, горіхи, вершкове масло, шоколад. У трійці лідерів експорту українських аграрних та харчових товарів залишаються зернові культури (36,6 відсотка від загального аграрного експорту), олії — 25,1 відсотка та насіння олійних культур — 9,4 відсотка. Ключовими покупцями в регіональній структурі експорту є країни Азії з часткою 43,6 відсотка, Європейського Союзу (31,4 відсотка), та Африки (13,3 відсотка). За вказаний період експорт сільськогосподарської продукції до країн Азії збільшився на $259,1 мільйона та склав $5,04 мільярда. Перше місце серед ключових країн-імпортерів нашої продукції займає Індія, до ринку якої було поставлено українських харчових продуктів на суму $1,3 млрд. Друге — Китай ($698,8 млн.), третє — Єгипет ($685,5 млн.). До п’ятірки найбільших імпортерів української продукції входять також Нідерланди — $671,9 млн. та Іспанія — $551,3 млн. 

Виноробам спростили ліцензування

Кабмін схвалив проект постанови «Про затвер­дження форми декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства для малих виробництв виноробної продукції, порядку її подання та реєстрації», яка спростить процес отримання ліцензій для малих виробників винопродукції. Досі малому виробнику для отримання ліцензії потрібно було разом з іншими документами подати атестат виробництва, підготовка якого займала додатковий час. Тепер замість атестації виробництва потрібно подати до Держпродспоживслужби декларацію, де зазначається наявність необхідного устаткування для виробництва вина. Після цього ДФС у термін, передбачений чинним законодавством, надасть ліцензію на власне виробництво. Спрощення процедури забезпечить розвиток малого бізнесу в галузях садівництва, бджільництва та виноградарства, дозволить зменшити монополізацію винного ринку та розширити випуск якісної української конкуренто­спроможної продукції, зацікавить сільськогосподарські підприємства у відновленні та розширенні виноградників, насаджень плодово-ягідних культур, збільшенні кількості бджолосімей.