Олег Сенцов голодує 50 днів: акції #SaveOlegSentsov прокотилися світом

03.07.2018
Олег Сенцов голодує 50 днів: акції #SaveOlegSentsov прокотилися світом

Доля Олега Сенцова не залишила байдужою громадян України, США, Франції, Великобританії, Литви, Грузії та інших країн світу. У містах Європи люди влаштовують автопробіги та ходу до посольств країн «нормандської четвірки», закликаючи сприяти звільненню українських політв’язнів.
 
У понеділок, 2 липня, на Олімпійському стадіоні Києва з’явився величезний напис: «Олег, Україна з тобою!» У Дніпрі, Одесі, Львові активісти тримали у руках написи Save Oleg Sentsov.
 
Українські військові моряки у День Військово-морських сил провели флешмоб, приєднавшись до тисяч людей в усіх великих містах України.
 
— Український флот своїх не кидає. Крим — це Україна! — йдеться в офіційному повідомленні ВМС Збройних сил України. — Олега Сенцова підтримує весь цивілізований світ, тому що за ним — правда та народний біль невинно засуджених людей.
 
Український режисер уже 50 днів поспіль голодує на знак протесту проти кривавого режиму Путіна, який намагається зламати українських патріотів. Окупанти протизаконно утримують у російських в’язницях понад 70 українських активістів, прирікаючи їх на нелюдські умови, тортури та неможливість спілкуватися з правозахисниками.
 
Однак президент Росії цинічно вважає за можливе залишити без відповіді навіть прохання про помилування Олега Сенцова, підписане особисто генеральним секретарем Ради Європи Турб’єрном Ягландом.
 
Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова затримали на території окупованого Криму співробітники ФСБ Росії за фейковою справою про екстремізм. Згодом його засудив Північнокавказький окружний військовий суд у місті Ростов-на-Дону. Із серпня 2015 року він відбуває 20-річний термін покарання у колонії. 14 травня цього року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх в’язнів совісті, невинно засу­джених репресивною машиною Кремля. Він не має наміру здаватися й готовий «голодувати до смерті».
 
— Перша серйозна криза у Олега настала на 26-й день голодування, медики ще тоді попередили, що друге подібне погіршення здоров’я він може просто не пережити, — заявив адвокат українського політв’язня у Росії Дмитро Дінзе. — Зараз медики констатували у Сенцова великі проблеми з серцем та нирками. За свідченням лікарів колонії, кризова ситуація зі станом здоров’ям Сенцова може настати з дня на день...
 
Нагадаємо, що уповноважену Верховної Ради України з прав людини Людмилу Денисову, яка прибула до міста Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу в одному літаку з російським омбудсманом Тетяною Москальковою, так і не допустили до колонії на зустріч iз засудженим українським режисером Олегом Сенцовим. 
 
Тобто, достовірна інформація про стан здоров’я голодуючого політв’язня відсутня. Саме це дало ґрунт для поширення чуток про те, що Олег Сенцов не витримав голодування та помер у колонії, але влада Росії поки що це ретельно приховуює від громадськості.
 
Таке припущення зробили Ігор Лапін (нардеп від «Народного фронту»), а також російський блогер Слава Рабинович. А журналіст агентства УНІАН у Росії Роман Цимбалюк упевнений, що доля Олега Сенцова проясниться після закінчення чемпіонату світу з футболу, конкретніше, 16 липня після переговорів Володимира Путіна з Дональдом Трампом. 
 
 

ДО РЕЧІ

 
У неділю, 1 липня, відзначив свій 20-річний ювілей наймолодший в’язень Кремля Павло Гриб. Молодого патріота України викрали співробітники спецслужб Росії на території держави Білорусь. Вiн уже другий рік поспіль перебуває в СІЗО міста Краснодар (РФ) за фейковим звинуваченням у тероризмі. Заручника тоталітарної машини Кремля привітали сотні активістів i волонтерів iз різних країн світу, відправивши вітальні листівки та маленькі сувеніри до російського СІЗО. 
 
Написати Павлу листа зі словами підтримки може кожен бажаючий. Надіслати — за адресою: 344082, Ростовська область, Ростов-на-Дону, вулиця Велика Садова, 31, ФКУ СІЗО-4 ФСВП Росії, Гриб Павло Ігорович, 01.07.1998 року народження.