Колекціонеру Леоніду Патрашину потроху повертають вкрадену за Януковича раритетну зброю

17.01.2018
Колекціонеру Леоніду Патрашину потроху повертають вкрадену за Януковича раритетну зброю

«Пограбування» колекції Петрашина тодішні «правопохоронці» називали боротьбою з незаконним обігом зброї.

Прокуратура Запорізької області підозрює колишнього керівника обласної міліції та його спільників у заволодінні раритетною зброєю відомого запорізького колекціонера Леоніда Петрашина ще в 2010 році.
 
Тодішні правоохоронці спричинили колекціонеру збитки на суму в розмірі понад 30 мільйонів гривень.
 
Найкращі експонати опинилися у тодішнього президента Віктора Януковича й окремих високопосадовців iз його оточення.
 
Наприклад, у колишнього генпрокурора Віктора Пшонки, який також накивав п’ятами до Росії. 
 
«На днях прокуратурою Запорізької області повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 КК України одному з колишніх керівників ГУ МВС України в Запорізькій області, який у 2010 році за попередньою домовленістю з невстановленими особами заволодів раритетною зброєю відомого колекціонера Запоріжжя, чим спричинив останньому збитків на загальну суму понад 30 млн. грн.», — повідомив прес-секретар Генпрокуратури Андрій Лисенко.
 
За його словами, на даний час досудове розслідування триває, встановлюються інші особи, причетні до скоєння кримінального правопорушення. Підозрюваний перебуває у розшуку.
 
Нагадаємо, запорізький колекціонер Леонід Петрашин позбувся значної частини унікальної колекції старовинної зброї ще в 2010 році, коли правоохоронці незаконно вилучили кількасот цінних експонатів вогнепальної та холодної зброї.
 
На самого ж колекціонера тоді завели кримінальну справу. Мовляв, він зберігав зброю незаконно, хоча Петрашин дотримувався вітчизняного законодавства, наприклад на старовинних «стволах» — пістолях чи мушкетах — були зрізані бойки тощо. 
 
Тоді ж пан Петрашин заявляв, що зброя осіла у поплічників Віктора Януковича, який на той момент обіймав посаду Президента.
 
Після перемоги Революції гідності слова колекціонера підтвердилися: деякі зниклі експонати знаходили в Межигір’ї та в маєтку екс-генпрокура Віктора Пшонки.
 
Тобто керівництво запорізької міліції вислужувалося перед тодішнім керівництвом країни і своїми «подарунками» намагалося домогтися прихильності. 
 
Показово, що лише в березні 2017 року колекціонеру почали повертати частину раритетної зброї.