В анексованому Криму розпочали розгляд справи Ільмі Умерова

23.06.2017
В анексованому Криму розпочали розгляд справи Ільмі Умерова

Заангажовані судді встигли лише розглянути лінгвістичну експертизу, виконану в рамках слідчих дій, та швидко закрили слухання проти заступника голови Меджлісу через неявку головних свідків у резонансній справі.
 
Вже відомо, що судові засідання за справою Ільмі Умерова відбуватимуться щосереди в стінах Сімферопольського райсуду.
 
— Будемо ходити на засідання суду раз на тиждень та доводити силу правди, — розповіла донька Умерова Айше.
 
— Безумовно, мені дико усвідомлювати, що мого хворого батька представники влади Російської Федерації включили у список терористів та екстремістів. Будемо боротися за його свободу до переможного кінця!
 
Звинувачення у непокорі режиму від влади Росії Ільмі Умеров отримав після того, як виступив на телеканалі АТR із заявою про те, що «Крим є невід’ємною частиною України».
 
Нагадаємо, що у травні 2016-го екс-прокурор Криму Наталія Поклонська повідомила про те, що слідчі ФСБ порушили проти Ільмі Умерова кримінальне провадження за статтею «Екстремізм».
 
Пізніше прокуратура Криму вручила заступнику голови Меджлісу обвинувальний акт «У публічних закликах, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації».
 
Покарання за такі дії на території окупованого Росією українського півострова обирають згідно з нормами статті 280 КК РФ.
 
Незаконне затримання, проведення обшуку та примусове проведення судово-психіатричної експертизи заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова у «психушці» викликали гучний громадський та міжнародний резонанс.
 
Пізніше Київський районний суд Сімферополя відхилив апеляційну скаргу адвоката Миколи Полозова щодо протиправних дій ФСБ проти Ільмі Умерова.
 
Зараз до участі в судовому процесі підключилися відомий правозахисник Марк Фейгін та російський дисидент і журналіст Олександр Подрабінек.
 
Є надія, що така сильна команда захисту зуміє відвоювати право Ільмі Умерова на свободу.
 
— Нам вдалося підготувати відразу декілька неприємних сюрпризів для звинувачення, — повідомив адвокат Марк Фейгін.
 
— Хочу зазначити, що сторона звинувачення просто не може знайти вагомих підстав для підтримання судової справи. Дуже дивує той факт, що експертизу висловлювань нашого підзахисного щодо Криму, які ставлять йому в провину, довірили нікому не відомій пані Івановій. Ми вже підготували рецензії на цю експертизу від кращих фа­хівців Росії i сподіваємось, що суд візьме це до уваги.
 
Голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що ганебний план переслідування Ільмі Умерова є часткою загальної програми окупантів півострова з утиску кримськотатарського народу.
 
Поряд із протизаконною забороною Меджлісу та масовими арештами громадських активістів, ці протизаконні дії лише погіршують імідж Росії в очах світової спільноти.