Кіберполіція закликає повідомляти про провайдерів, які не закрили російські соцмережі

01.06.2017
Після запровадження указу Президента України щодо розширення санкцій проти Росії інтернет-провайдери зобов’язані до 1 червня перекрити доступ українців до російських соціальних мереж, а також деяких інтернет-ресурсів.
 
До списку потрапили популярні в Україні сайти Mail.ru Group, «Яндекс», «ВКонтактє» та «Однокласники».
 
Проте деякі українські провайдери не поспішають заблокувати заборонені російські інтернет-сайти.
 
Таким чином у Департаменті кіберполіції закликають громадян повідомляти про факти невиконання провайдерами Указу Президента України №133/2017 на електронну адресу [email protected].
 
«Кожен провайдер телекомунікаційних послуг в Україні зобов’язаний заблокувати доступ до вказаних у переліку інтернет-ресурсів. На сьогоднішній день низка українських компаній вже почали заходи з обмеження доступу до веб-сайтів, доступ до яких на даний час обмежено законодавчо», — йдеться в повідомленні. 
 
Стало відомо, що громадяни знаходять способи, щоб уникнути виконання указу, та все-таки користуються соціальними мережами:
 
«Я заходжу через відповідну систему і все одно використовую російські інтернет-ресурси. Я не бачу сенсу в такому обмежені. Це вибір кожного, і не думаю, що політики повинні забороняти в демократичній країні інтернет-сайти. Усе одно я переконана, що буде багато таких, хто не виконуватиме цей указ», — коментує студентка київського вишу Тетяна Радченко.
 
Багато хто добровільно відмо­ви­в­ся від використання російських соціальних мереж і всебічно підтримує державну ініціативу:
 
«Я повністю підтримую цей указ. Більше того, вважаю, що він запізнілий, і це потрібно було робити ще з початку війни», — коментує «УМ» студентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка Марина Остапенко. Студентка Києво-Могилянської академії Анна Ващенко зазначає, що такі дії, перш за все, є питанням безпеки та необхідності для країни, яка перебуває у стані війни
 
: «По-перше, це питання безпеки, бо російські мережі повністю контролюються московськими спецслужбами, особисті дані українців у небезпеці. По-друге, українці, використовуючи російські сервіси, роблять свій внесок у російську економіку, коли у нас війна. Звичайно, потрібно ще заборонити транспортне сполученння та торгівлю з Російською Федерацією. Сподіваюся, це буде наступним кроком Президента».
 
За перші дні блокування російської соціальної мережі «ВКонтактє» її відвідуваність в українському сегменті впала на 3 мільйони. Статистику надала компанія SimilarWeb.
 
До введення санкцій щоденна відвідуваність соцмережі в Україні становила в серед­ньому 10,1 млн. візитів. У свою чергу, СБУ повідомила, що у російських соціальних мережах існує близько 800 груп антиукраїнського характеру.
 
За словами очільника відомства Василя Грицака, адміністратори соцмереж «ВКонтактє» та «Однокласниках» не реагували на відповідні звернення спецслужби.
 
«На питання, чому закрили «Однокласники», «ВКонтактє», «Яндекс» та інше, скажу дуже просто: це той механізм, який використовує російська ідеологічна машина для формування в свідомості громадян того, що їм потрібно», — сказав голова СБУ і зауважив, що в цих соцмережах було багато порнографічного контенту, а також діяла спільнота «Синій кит», яка підштовхувала підлітків до самогубства.