Угорщина вирішила підтримувати підприємців Закарпаття

26.04.2017
Україна та Угорщина мають розвинене агровиробництво та багато напрямів для створення спільних цікавих проектів.
 
Вільних ніш для активізації продуктової торгівлі також чимало.
 
Минулого тижня в угорському місті Кішварда пройшов давно анонсований українсько-угорський аграрний бізнес-форум, розрахований на тісніше знайомство та можливе співробітництво безпосередніх виробників агропродукції з обох боків.
 
З угорської сторони у ньому взяли участь міністр національного розвитку Міклош Шестак, державний секретар iз питань державних земель міністерства землеробства Мартон Орш Бітай.
 
«Наші країни є сусідами, тому особливу зацікавленість викликає прикордонне співробітництво. Як Угорщина, так і Україна мають добре розвинені сільськогосподарські сектори, тому потенційно існує чимало цікавих напрямів для спільних проектів та збільшення обсягів двосторонньої торгівлі», — вважає заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.
 
Під час зустрічей, проведених у рамках форуму, сторони обговорили можливості розширення взаємовигідної співпраці у прикордонних регіонах.
 
Завдяки програмі уряду Угорщини з економічної підтримки етнічних угорців-приватних підприємців, які проживають на Закарпатті, така співпраця вже почалася.
 
Серед інших важливими напрямами для спільних проектів розглядають виноробство, органічне сільське господарство та ветеринарію.
 
«Містечко Кішварда зібрало чимало учасників та представників діючих агропідприємств. Форум уже став початком багатьох практичних кроків для розвитку міжнародних контактів в аграрному секторі загалом та платформою встановлення особистих ділових стосунків між бізнесами. Сподіваюсь, що започатковано добру традицію проведення таких бізнес-форумів для наших підприємців», — каже Ольга Трофімцева.
 
За інформацією прес-служби Мінагрополітики, протягом попереднього року сума товарообігу сільськогосподарської продукції між двома країнами склала 121,5 мільйона доларів.
 
З них експорт — 37,2 мільйона, а імпорт — 84,2 мільйона доларів.
 
Головними товарами експорту стали: насіння олійних культур, шроти, мед, олія, сіль, какао-боби, шоколад та інші харчові продукти.
 
А імпортували ми найчастіше зернові злаки, відходи харчової промисловості, харчові продукти, живих тварин, насіння олійних культур, продукти переробки овочів та плодів.
 
Цьогоріч за підсумками форуму очікують на активізацію двосторонньої торгівлі.