Уроки читання

31.01.2017
Про це голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив на зустрічі зі співвітчизниками, яка днями пройшла у селі Щасливцеве Генічеського району. Відзначимо, що зараз на Херсонщині проживає близько десяти тисяч представників кримськотатарського народу, які переїхали з території тимчасово окупованого Росією Криму. Питання про можливість передплатити журнали та газети рідною мовою особливо болісно сприймають батьки дошкільнят та студенти, які навчаються у вишах.
Загальна проблема з роботою кримськотатарських ЗМІ у Генічеському районі зараз обмежується наявністю переважно інтернет-ресурсів. Але вже у лютому ситуація зміниться на краще. Після того як на КПП Чонгар почне повномасштабне мовлення новий телерадіопередавальний центр, мешканці Генічеського району матимуть можливість слухати «Українське радіо», кримськотатарське радіо «Мейдан», а також «Крим.Реалії»
А ось у Каховському районі працює радіо «Хаят» (це один із напрямів агентства «Кримські новини»). Ця нова кримськотатарська радіостанція перемогла в конкурсі Національної ради з питань телебачення та радіомовлення i вже декілька місяців має можливість вести трансляцію на частоті 103,5 МГц.
На зустрічі з Рефатом Чубаровим представники кримськотатарського народу поцікавилися у голови Меджлісу, на які потреби було витрачено ті 60 мільйонів гривень, які уряд України в минулому році виділив на підтримку діяльності кримськотатарських організацій. За словами Рефата Чубарова, близько 40 мільйонів було витрачено на фінансування роботи телеканалу ATR. Решту, а це 20 мільйонів гривень, вклали у поліпшення суспільно-соціального життя кримських татар на півдні України.
— На один тільки Генічеський район у минулому році було виділено понад 4,5 мільйона гривень, — розповіла член Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель. — Майже половина цих коштів пішла на ремонт та закупівлю необхідного обладнання для місцевої лікарні, а решту витратили на розвиток культурної та освітньої сфери у місці компактного проживання кримських татар на Херсонщині.
Мешканців села Щасливцеве також зацікавило питання, чому в Україні ще й досі не ухвалено закон про статус кримськотатарського народу та визнання кримських татар корінним народом Криму. Також прозвучало запитання про можливість створення Кримськотатарської національної автономії. За словами глави Меджлісу Рефата Чубарова законопроект щодо визнання кримських татар корінним народом Криму вже підготовлено і робота над ним триває. А ось створення Кримськотатарської автономії потребує внесення змін до Конституції України. Тому над попередньою оцінкою необхідності такого втручання спочатку попрацює робоча група експертів, яку очолять активісти Меджлісу.