На Херсонщині розпилюють на метал найбільшу в Європі систему зрошення

20.10.2016
На Херсонщині розпилюють на метал найбільшу в Європі систему зрошення

Порізати, щоб не заливало?

Наступний літній сезон може стати для аграріїв найсухішим за всю історію півдня України.
 
У Білозерському районі, що на Херсонщині, невідомі вже демонтували кілька сотень метрів труб системи зрошення та на вантажівках вивезли це добро у невідомому напрямку.
 
Робітники за кілька днів за допомогою екскаваторів та КрАЗів викопали рів від польової дороги аж до траси, довжина якого вже сягає близько кілометра. За словами фахівців, відновити роботу системи зрошення на цій ділянці у найближчий час буде практично неможливо, адже ремонтні роботи заберуть колосальну кількість коштів та організаційних зусиль.
 
— Гроші на створення унікальної не тільки для України, а й для бага­тьох країн Європи системи зрошення (це приблизно три з половиною мільйони радянських рублів) свого часу були виділені з держбюджету, — розповів фермер Леонід Сікорський. — Та останні двадцять років не припиняються спроби розікрасти це майно. Ми зверталися й до голови сільради, й до правоохоронців, але крадіжки не припиняються...
 
За фактом знищення меліоративної магістралі співробітники поліції відкрили кримінальне провадження лише через кілька днів після того, як фермери написали заяву про крадіжку. Правоохоронці швидко з’ясували, що роботи з ліквідації системи зрошення веде один із підприємців, який мешкає на Херсонщині.
 
При цьому останній стверджує, що нібито має на руках усі дозвільні документи.
 
— Транспорт, на якому вивозили труби системи зрошення, зараз під арештом, більше кілометра труб вдалося «відвоювати» у ненаситного ділка, — розповів начальник слідчого відділу Білозерського відділку поліції Ігор Дем’янюк. — Ми перевіряємо його документи на справжність та відповідність чинному законодавству. За фактом незаконного демонтажу труб із загальної системи зрошення відкрито провадження відповідно до статті 185 КК України («Крадіжка»).
 
За словами правоохоронців, у сільраді Білозерки заявили, що право розпоряджатися трубами мають тільки вони, а підприємець отримав дозвіл на вивезення тільки тих ділянок магістралі, які раніше було виведено з експлуатації.
 
Той факт, що він став викопувати труби, що входять до діючої ділянки системи зрошення — є прямим порушенням закону України.
 
— Цей приватний підприємець ще сім років тому заплатив гроші та викопав ті труби, які йому дозволили забрати, — прояснив ситуацію голова Білозерського сільради Олександр Царюченко. — Те, що він коїть зараз називається беззаконням.
 
За словами юристів, незаконне відчуження майна громади Білозерського сільради стало можливим завдяки існуючій корупційній змові та свідомо «протягнутим» депутатами місцевих Рад незаконних рішень на сесіях.
 
На даний час «силовики» Херсонщини об’єднали свої зусилля, щоб перешкодити свавіллю та запобігти подальшому розпилу на брухт труб, що входять до загальної системи зрошення півдня України.