На зернових експортери України виторгували 3 млрд доларів

29.09.2016
На зернових експортери України виторгували 3 млрд доларів

Звіт Держстату «Товарна структура зовнішньої торгівлі у січні—липні 2016 року» засвідчив: Україна з початку року експортувала зернових уже більш як на три мільярди доларів. Загалом вітчизняний експорт аграрної продукції за сім місяців поточного року перевищив 7,8 млрд. доларiв.
 
Половину в цьому експорті становлять продукти рослинного походження (валютна виручка — 3,8 млрд. доларiв). Майже тридцять відсотків зовнішніх аграрних постачань становлять жири та олії тваринного або рослинного походження з абсолютним значенням 2,3 мільярда. Експорт живих тварин та продуктів тваринного походження додав $0,4 млрд., а готових харчових продуктів — $1,3 млрд.
 
За той самий час Україна імпортувала аграрної продукції на суму $2,2 млрд. Найбільшу частину в імпорті займають продукти рослинного походження ($0,8 млрд.) та готові харчові продукти ($0,9 млрд).
 
Позитивне сальдо у розрізі аграрної зовнішньої торгівлі у період за січень—липень 2016 року сягнуло $5,6 млрд.
 
До речі, як повідомила прес-служба Мінагропроду, за результатами липня—серпня 2016/17 маркетингового року перше місце серед експортерів українського борошна посідає ДПЗКУ.
 
Директор департаменту маркетингу та реалізації готової продукції цієї державної компанії В’ячеслав Цегельник повідомив, що за перші два місяці поточного сезону тут реалізували  більш як 11 тисяч тонн борошномельної продукції на зовнішні ринки і очолили рейтинг українських компаній-експортерів борошна.
 
За його словами, сьогодні ДПЗКУ активно працює над розширенням ринків збуту продукції, переробки та відвантажує українське борошно до країн Північної Африки, ОАЕ, Анголи, Кореї, Індії, Індонезії, Домініканської Республіки, Венесуели.
 
У попередньому маркетинговому році ДПЗКУ відправила на експорт понад 40 тисяч тонн борошна, збільшивши цей показник у два з половиною рази в порівнянні з попереднім періодом. У планах корпорації в нинішньому сезоні наростити експорт продукції переробки до 60 тисяч тонн.