Аграрії виростили гігантський тризуб із рису

22.07.2016
Аграрії виростили гігантський тризуб із рису

Тризуб із чорного рису.

Співробітникам відділу селекції Інституту рису УААН під керівництвом кандидата сільськогосподарських наук Дмитра Шпака вдалося створити національний символ України з нового сорту так званого чорного рису. Його листя має незвичайне антоціанове забарвлення. Завдяки цьому сільськогосподарський тризуб усе літо буде добре видно як з висоти пташиного польоту, так і з космосу. Творіння рук аграріїв займає загальну площу 0,04 га при розмірах 16 на 24 метри.
 
— Чорний рис — це принципово новий сорт, який поки ще перебуває в стадії розробки та буде остаточно освоєний аграріями Херсонщини через два місяці, — розповів Дмитро Шпак. — Він відрізняється своїми незвичайними ароматичними властивостями, а також більшою стійкістю до спеки. Хочу зазначити, що весь рис на Херсонщині вирощується за екологічно безпечними технологіями, завдяки чому в цьому році ми плануємо зібрати добрий урожай.
 
Вода — саме те, чого зараз найбільше потребують аграрії. За їх визнанням, через те, що облводгосп підвищив розцінки на воду, вартість одного кілограма рису цієї осені також може вирости на 30-40 відсотків. Як відомо, після анексії Криму Україна може забезпечувати потреби своїх громадян у рисі лише на 30 відсотків, решту завозять із-за кордону. Саме за рахунок розробки нових сортів рису співробітники Інституту рису на Херсонщині планують знайти вихід зі складної продовольчої ситуації.
 
На Київщині створили справжній двокілометровий лабіринт на кукурудзяному полі у формі тризуба. Завтра відвідувачі агропарку під назвою «Кукулабія» зможуть взяти участь у відкритті фестивалю та на практиці ознайомитися із сільським господарством України. Патріотичний лабіринт, загальною протяжністю більш ніж два кілометри, вирізаний на величезному кукурудзяному полі. На сьогодні це найбільший лабіринт в Україні!
 
Він створений у вигляді малюнка Великого герба України з написом «Єдина країна», який добре проглядається з висоти. До речі, агропарк розташований неподалік від аеропорту «Київ». Тому малюнок на полі буде видно також з ілюмінаторів літаків. Агропарк продовжить свою роботу до другого жовтня, його встигнуть відвідати всі охочі.