Цiна питання: великі міста ввели мораторій на підвищення тарифів ЖКГ

20.07.2016
Безперервне зростання цін на всіх «фронтах» по Україні рано чи пізно мало призвести до «бунту». Останньою краплею стало недавнє рішення Кабміну вчергове суттєво збільшити ціни на послуги ЖКГ. Першими обурилися, нарешті прислухавшись до «гласу народу», «батьки» таких конгломератів, як Київ, Дніпро й Житомир.
 
Влада цих міст із 1 липня заборонила вносити до квитанцій нарахування за новими тарифами й стягувати з населення пеню за несвоєчасну оплату «комуналки», оголосивши мораторій на нові ЖКГ-тарифи. Радами міст було ухвалено рішення не піднімати ціну на тепло до 1 жовтня. (Щоправда, «революційна» новація видається досить дивною, адже опалювальний сезон розпочинається тільки з 15 жовтня. І це певною мірою «попахує» популізмом). 
 
А ось Львів пішов іще далі й виглядає більш переконливим — його міськрада категорично не погодилася з новими тарифами взагалі.
 
Реакція Кабміну не забарилася — його очільник пан Володимир Гройсман не приховував емоцій і з обуренням критикував владу «бунтівних» міст, назвавши їхні дії кроком до банкрутства муніципалітетів. Прем’єр вважає безперспективною можливу компенсацію місцевою владою зростання тарифів на житлово-комунальні послуги за рахунок своїх бю­джетів.
 
І його аргументи таки виглядали досить переконливими: «Ми закуповуємо газ і за контрактом доставляємо його в Україну. Ви можете не подавати розрахунків і залишити ціну, яку вважаєте за необхідне, і різницю в цінах можете компенсувати з власних бюджетів.
 
Ви можете забрати ці гроші від доріг, від модернізації транспорту, від енергоефективності, від нових дитячих садків, шкіл, лікарень, інших інфраструктурних об’єктів і направити на те, щоб компенсувати цю ціну. Це буде ваш політичний вибір!» Але, мабуть, глава уряду не знає, що фінансові можливості пересічного українця зараз дуже обмежені, тож його аргументи навряд чи когось переконають.
 
Отже, на даний момент створено прецедент, коли рішення влади «неслухняних» міст не має юридичної сили й, по суті, є незаконним.