В Одесі офіційно стартує новий клубний сезон

15.07.2016
В Одесі офіційно стартує новий клубний сезон

Мауро Тассотті (праворуч) пережив у «Мілані» не одного головного тренера, зокрема й Массиміліано Аллегрі. (Фото з сайта www.spaziomilan.it.)

Завдяки місячному марафону під назвою «чемпіонат Європи» літнє міжсезоння в українському футболі промайнуло майже непомітно. Уже в суботу  в Одесі на стадіоні «Чорноморець» офіційно стартує новий клубний сезон. Традиційною преамбулою до чемпіонату України стане матч за Суперкубок, у якому вже вдев’яте з часу його проведення зустрінуться «Динамо» та «Шахтар». 

«Звичайне» «класико»

Як і минулого року, на матч-відкриття сезону динамівці вийдуть у статусі національного чемпіона. «Гірники» ж розпочнуть новий змагальний «рік» у якості чинного володаря Кубка країни та, що важливо, з новим керманичем.
 
Загалом, у літописі семиразового переможця Суперкубка (у «Динамо» таких перемог — п’ять) починається абсолютно новий етап — життя, так би мовити, без Луческу, з яким донецький клуб досяг наразі своїх найбільших успіхів. За словами ветерана донецького клубу В’ячеслава Шевчука, новий наставник «гірників» — португалець Пауло Фонсека — змінив схему гри «Шахтаря». Ветеран української збірної, котрий як капітан виводив «синьо-жовтих» на два перші матчі Євро-2016, наголошує, що миттєво адаптуватися до нових ігрових принципів «гірникам» не вдасться. «Є помилки, але з часом робота синхронізується», — каже Шевчук, немовби перестраховуючись на випадок стартових невдач. 
 
Поєдинок проти «Динамо» стане для Фонсеки першою серйозною «пробою пера» на новому місці роботи, адже «товарняки», зіграні «Шахтарем» на зборах у Голландії, без сумніву, сприймалися клубним менеджментом та, власне, й самою командою не більше, ніж «відповідальне тренування». 
 
«Мене абсолютно не лякає, що моя робота в «Шахтарі» починається матчем проти «Динамо». Результат цієї гри ніяк не вплине на весь майбутній сезон. Це просто звичайний поєдинок iз сильним опонентом», — відзначив Фонсека.
Звісно, для молодого 43-річного португальського наставника, який слабо знайомий з історією вітчизняного футболу, «українське класико» — це звичайна гра. Але для інших його учасників то буде вельми принциповий двобій, особливо для динамівців, які в минулому сезоні тричі програли «гірникам», не забивши при тому в їхні ворота жодного гола. Додамо, що чотири останні суперкубки виграв «Шахтар».
 
Головний тренер «біло-синіх» Сергій Ребров не приховує, що поєдинок в Одесі для його команди має велике значення. «Хлопці вийдуть на поле з великою мотивацією перемогти «Шахтар», — наголосив динамівський очільник. 
 
З огляду на серйозні пертурбації в стані свого найзапеклішого суперника, у «Динамо», думається, буде непогана нагода перервати неприємну серію у своїх стосунках iз «гірниками». Мегапринциповим має стати чергове «українське класико» для екс-форварда «гірників» Олександра Гладкого, котрий по завершенні минулого сезону підписав контракт зі столичним клубом. Варто відзначити, що не вдасться уникнути тактичних перебудов і динамівському колективу, адже після кількох років співпраці столичний клуб залишив «сірий кардинал» тренерського штабу Сергія Реброва — іспанець Рауль Ріанчо, котрий опікувався якраз тактичною побудовою гри «Динамо».

Що кажуть зірки

Не виключено, що колишній помічник Сергія Реброва в «Динамо» — Ріанчо — стане одним із асистентів Андрія Шевченка в національній збірній України. Призначення останнього на пост очільника «синьо-жовтих» уже ні в кого не викликає сумнівів. Наполегливому бажанню керівництва ФФУ посадити в крісло головного тренера легендарного футболіста з «нульовим» досвідом тренерської роботи вже, здається, ніхто особливо не пручається. 
 
По суті, футбольна громадськість України завмерла в очікуванні «інавгурації» Шевченка на новій посаді. Про його призначення на пост керманича національної збірної України мають оголосити сьогодні — за підсумками виконкому ФФУ.
На дебютний вихід у відкрите море — таке собі самостійне плавання тренера-початківця — чекають в Україні з тривогою та хвилюванням. Власне, чого чекати від Шевченка-тренера, наставницька практика якого обмежується нетривалим перебуванням на посаді помічника головного тренера збірної України Михайла Фоменка, не знає ніхто. 
 
Не дивно, що в такому випадку знаходяться охочі зазирнути в майбутнє.
 
Так, інформаційний портал «Обозрєватєль» iз цією метою звернувся по допомогу до астролога Влада Росса. «Збірна України не пройде на чемпіонат світу-2018. Вона не вийде з відбіркової групи, де доведеться боротися з Хорватією, Ісландією... Зараз нашу команду очолить Андрій Шевченко, але довго він там не протягне, адже він не тренер. Я знаю гороскоп Шевченка. За гороскопом можна побачити зірку футболу, яка багато забиватиме, і відразу ж сказати, чи буде людина успішним тренером. Минуле Євро-2016 — це провал Шевченка, бо збірною фактично керував він».
 
Загалом, на тренерські перспективи Андрія Миколайовича в національній збірній багато футбольних (і не тільки) людей дивляться скептично. Загалом більшість експертів сходиться на думці, що без сильних помічників Шевченку в збірній узагалі нічого робити. І, схоже, у ФФУ «глас народу» почули. Останніми днями в українських ЗМІ дуже активно обговорюються прізвища трьох знакових іноземців, які, швидше за все, ввійдуть до тренерського штабу Шевченка.
 
Один iз них — італієць Мауро Тассотті, котрого добре знає 39-рiчний  український наставник. Останні 20 років відомий у минулому захисник «Мілана» пропрацював тренером у своєму рідному клубі, де, нагадаємо, й Андрій Шевченко провів свої найкращі футбольні роки. На тренерській лаві «россо-нері» асистент Тассотті, як-то кажуть, пересидів не одного «шефа», серед яких варто відзначити Карло Анчелотті та Массиміліано Аллегрі.
 
Інший можливий кандидат на посаду помічника Шеви — вже згаданий Рауль Ріанчо, без якого, на думку деяких експертів, київські динамівці не змогли б перервати багаторічну гегемонію «Шахтаря» в українській першості. Згадується також і прізвище іспанця Педро Хари, котрий, начебто, може стати тренером воротарів у стані «синьо-жовтих». Як кажуть, диму без вогню не буває. І, вочевидь, якщо нічого не зірветься, наша національна збірна вперше в своїй історії «попливе» під керівництвом «різнобарвного» легіонерського корпусу.