Бессарабка замість Леніна отримала інсталяцію "Населяючи тіні"

13.07.2016
Бессарабка замість Леніна отримала інсталяцію "Населяючи тіні"

(Фото надані "Ізоляцією")

Відчути себе «на місці Леніна», а простіше кажучи, піднятися на постамент у Києві навпроти «Бессарабки», де раніше стояв вождь пролетеріату, тепер може кожен охочий. Мексиканська художниця Синнтія Ґутьєррес відкрила тимчасову інсталяцію «Населяючи тіні», завдяки якій кожен зможе по-своєму побачити місце, де десятиліттями стояв Ленін.
 
Загалом, ця мистецька інтервенція реалізується у рамках проекту Фонду культурних ініціатив «Ізоляція» під назвою «Суспільна угода», мета якого — переосмислити значення монументів для суспільства.
 
Відкритий конкурс, який організувала «Ізоляція», проходив весною цього року. Заявки подав 21 учасник, серед запропонованих був і проект Сінтії. Запускаючи конкурс, організатори відразу вирішили, що ця інсталяція буде тимчасовою. Метою було створити проект, який би не нав’язував якусь ідеологію або ж загальну ідею. Інсталяція повинна надати можливість подумати, трохи зупинитися задля того, щоб зрозуміти, як українці аналізують своє минуле і яким бачать майбутнє. За словами організаторки проекту Катерини Філюк, ця робота стане лише кроком до вирішення питання «що ж врешті буде на місці пам’ятника Леніну?». 
 
 
«Остаточного сценарію і розробки, що ж ми плануємо робити на цьому місці, поки немає. Проте зараз проходять обговорення та дискусії, які допоможуть вирішити питання з поваленим постаментом», — коментує «УМ» Катерина Філюк. 
 
Акторка інсталяції «Населяючи тіні» Синнтія Ґутьєррес розповіла, що основний задум її роботи — аби кожна людина відчула рух історичних символів: від сходження на п’єдестал і до занепаду та забуття, як це сталося з Леніним. «Працюючи над цією інсталяцією, я відразу пояснювала, що це робота у процесі. Це незавершений проект. Це процес, який, як мені здається, на сьогодні дуже необхідний українцям. Ви не повинні залишатися на місці, чекати чогось, вам неодмінно необхідний процес, який допомагатиме бачите майбутнє. Для мене дуже важливо, щоб цей проект спровокував певну дискусію про нав’язування пам’яті, ідентичності та історії», — прокоментувала «УМ» авторка проекту. 
 
 
«Щоб розмірковувати про минуле, потрібно «оселитися» в його тінях, самим стати новими рухливими статуями і таким чином відкрити новий горизонт. Тимчасовий пам’ятник, вбудований у залишки старого монумента, апелює не стільки до зведеної конструкції, скільки до людей, які його створюють своїми рухами, своєю присутністю, ідеями», — додала Синнтія, що дослі­джувала пам’ятні об’єкти Латинської Америки, Європи та Африки.
 
У результаті «Населяючи тіні» — це своєрідний пам’ятник у процесі будівництва, де кожен є частиною ідентичності, яка змінюється з плином часу і з людьми.
 
Конструкція «Населяючи тіні» стоятиме у столиці недовго, до 16 липня. За словами Катерини Філюк, головне, щоб вона активізувала дискусію на такі теми, як нав’язана пам’ять, як кризи політичних систем і чому це відбувається. І на основі цих дискусій спробувати вибудувати щось нове. «Синнтія зробила важливий крок. Замість того, щоб нав’язувати якісь символи, емблеми, вона створила цю платформу для нас, щоб ми змогли зробити своєрідний транзит, піднятися вгору сходами та зайняти порожнє місце, де колись був монумент Леніну, і стати новою конструкцією ідентичності», — додала Катерина Філюк. 
 
 
У рамках проекту «Ізоляція» до 24 серпня представлять тематичні перфоменси ще 11 художників із 10 країн.