На Рівненщині заарештовано бурштинову мафію

06.07.2016
На Рівненщині заарештовано бурштинову мафію

Любителiв бурштину ловили по всiй областi.

Розробка спільної операції ГПУ, СБУ та МВС по Рівненщині відбувалася впродовж кількох тижнів і трималася у суворій таємниці. Спецоперація «Бурштин» була блискавично проведена увечері в понеділок, 4 липня, — 300 правоохоронців МВС і СБУ одночасно провели 123 обшуки в Рівненській області та Рівному по квартирах і місцях роботи всіх підозрюваних у створенні злочинного угруповання з незаконного видобутку бурштину.
 
Зокрема, специ «завітали» до заступника прокурора області Андрія Боровика, керівників відділів поліції північних районів області та в «Укртехнопостач». Результатом «візитів» стало затримання пана Боровика за підозрою в організації злочинного угруповання. Щодо його «боса», прокурора області Анатолія Ковальчука, Ген­прокурор ухвалив рішення про звільнення. Окрім того, очільник ГПУ планує повністю змінити склад Рівненської обласної прокуратури. «Пов’язали» також працівників МВС та підполковника СБУ, який, користуючись службовим становищем і чималим досвідом, тривалий час був одним із кураторів «процесу» нелегального промислу сонячного каменя.
 
Як повідомив Юрій Луценко, організаторів бурштинової мафії доставлять у Київ спецтранспортом Нацгвардії: йдеться про групу з чотирьох чиновників, яких «узяли» на «периферії». 
А в Києві бійці спецпідрозділу поліції «КОРД» затримали такого собі кримінального авторитета на прізвисько «Вухатий», який є основним координатором і керівником кримінальної структури «чорних» копачів. Разом із ним було затримано близько 20 «братків», причетних до нелегального видобування бурштину. Голов­ним завданням представників кримінальних угруповань було розподілення території між нелегальними копачами бурштину, а також збір грошей і передача коштів організаторам незаконного бізнесу.
 
Але мало віриться, що щупальці «спрута» не тягнуться до Києва у «високі» кабінети. І не буде дивним, якщо рано чи пізно ми почуємо про гучні «бурштинові» затримання чиновників уже в столиці.