З Божою поміччю: як релігійні погляди Джонсона вплинули на ухвалення рішення про допомогу Україні

01.05.2024
З Божою поміччю: як релігійні погляди Джонсона вплинули на ухвалення рішення про допомогу Україні

24 квітня президент США Джо Байден підписав ухвалений Конгресом законодавчий пакет, який передбачає виділення майже 61 млрд доларів додаткової військової та економічної допомоги Україні, а також допомогу іншим союзникам США. Це стало найбільш довгоочікуваною подією за останні місяці.
 
Окрім допомоги Україні, підписаний пакет передбачає 26 мільярдів доларів для Ізраїлю,1 мільярд доларів на гуманітарну допомогу Газі та 8 мільярдів доларів на протидію військовій потужності Китаю.
 
«Це інвестиція не тільки в безпеку України, а й у безпеку Європи... І це інвестиція у нашу власну безпеку, бо якщо наші союзники сильніші — ми також сильніші», — наголосив президент США. 
 
За інформацією західних джерел, більшість зброї, яку США готують для передачі Україні після підписання закону про допомогу, завчасно привезли на склади у Німеччині та Польщі.
 
«Вже у наступні кілька годин ми почнемо відправляти зброю в Україну. Це будуть ракети до ППО, артилерійські снаряди, боєприпаси для ракетних систем і бронетехніки», — оголосив Байден. 
 
Автор ухваленого законопроєкту — спікер Майк Джонсон, який протягом майже пів року блокував допомогу Україні, а тепер назвав питання її виділення «критично важливим».
 
Джонсон, як відомо, був довіреною особою Комісії з питань етики та релігійної свободи з 2004-го по 2012 рік, він украй релігійний і вкрай протекціоністськи налаштований.
 
Мовляв, спочатку потрібно вирішувати всі питання США всередині США, а потім уже звертати увагу (можливо) на інші питання.
 
Але чинник громадської думки круто змінив його підхід. За тиждень до голосування про допомогу Україні Джонсон змінив свою думку кардинально. 
 
The Financial Times розповіло про цілу серію хитрощів та систематичних дій, які дозволили проукраїнським силам здобути гору. 
 
Так, наприкінці лютого навпроти домашньої церкви Майка Джонсона в Бентоні, штат Луїзіана, з’явився великий рекламний щит: «Для такого часу, як це», — говорив біблійний вірш поряд із зображенням ушкодженої баптистської церкви у Бердянську. На бігборді було вказано ім’я Джонсона.
 
Реклама була оплачена українською правозахисною групою Razom та апелювала до глибокої християнської віри Джонсона, а також до його повноважень спікера Палати представників США. 
 
Український гурт Razom організував виступ зірки українського баскетболу Романа Рубченка, який грав за університет штату, щоб він розповів виборцям Луїзіани про воєнний конфлікт. 
 
Напередодні голосування Павло Унгурян, український євангелістський лідер, організував зустріч Джонсона з Сергієм Гайдаржі, колегою-баптистом, чия дружина та чотиримісячний син загинули внаслідок атаки на початку березня.
 
ЗМІ пишуть, що свою думку Джонсон міг змінити після ознайомлення з розвідувальними даними та свідченнями злочинів росії, але, як зазначає репортерка Хейлі Вілт, «для спікера Палати представників Майка Джонсона боротьба за надання нової допомоги Україні була настільки ж релігійним питанням, наскільки і політичним. Це стало найяскравішим прикладом того, як його віра південного баптиста вплинула на ухвалення ним рішень з того часу, як він обійняв цю посаду».
 
Це при тому, що деякі з колег Джонсона вбачають у росії форпост християнства, а депутатка Марджорі Тейлор Грін, одна з найзапекліших республіканських опонентів спікера, заявила цього місяця, що росія «не нападає на християнство, а, радше, захищає його». 
 
Джонсон молився над законопроєктом. Про це говорить голова Комітету в закордонних справах Палати представників Майкл Маккоул, який був із Джонсоном у ніч перед тим, як він вирішив порушити питання про допомогу після тижнів зволікань.
 
«Він не носиться зі своїми релігійними почуттями, але він став на коліна, просив у Бога вказівок і звернувся до Господа: «Послухай, скажи мені, як правильно вчинити?». А наступного дня він сказав мені: «Я хочу бути на правильному боці історії». 
 
У підсумку, спікер Палати представників США Майк Джонсон запропонував розділити іноземну допомогу на чотири законопроєкти — окремо для України, Ізраїлю та Тайваню, а четверта ініціатива пов’язана з нацбезпекою.
 
Пакет допомоги Україні, запропонований на суму 60,8 млрд доларів, передбачає такі оборонні витрати: 23,2 млрд — на поповнення запасів США, 13,8 млрд — на закупівлю озброєння для України за програмою Ukraine Security Assistance Initiative, 11,3 млрд — на поточні американські операції в регіоні, 1,6 млрд — на виділення грантів на закупівлю зброї у виробників (програма Foreign Military Financing). 
 
Окремо в законопроєкті зазначено, що адміністрація Байдена має негайно передати Україні далекобійні ракети ATACMS, якщо це «не шкодить інтересам національної безпеки США». 
 
Також передбачено 7,8 млрд доларів прямої бюджетної підтримки (крім пенсій) для України та 1,57 млрд економічної допомоги. Зазначимо, що 7,8 млрд — це кредитні кошти, при цьому в законопроєкті передбачено можливість списання кредиту президентом США: після 15 листопада 2024 року — до 50% боргу, після 1 січня 2026 року — будь-якої суми. Ще 1,3 млрд доларів у законопроєкті закладено на інші види підтримки. 
 
Нагадаємо також, що Палата представників США ухвалила законопроєкт про використання заморожених активів росії для допомоги Україні.