На вимогу Кремля у Сімферополі "репресовані" персики закопали в землю

06.07.2016
На вимогу Кремля у Сімферополі "репресовані" персики закопали в землю

Імпортну вітамінну продукцію, яка прибула на півострів iз Білорусі, просто закопали в землю на вимогу Россільгоспнагляду як товар, на який накладено санкції. Персики було виявлено під час планової перевірки на одному зі складів Сімферополя. Походження товару визначили за маркуванням на фруктах.
 
Як розповіли в управлінні Россільгоспнагляду по Республіці Крим, товар належав приватному підприємцю. Знищили чужу власність, спираючись на відповідний указ президента РФ «Про економічні заходи, що застосовують iз метою забезпечення безпеки Російської Федерації».
 
Нагадаємо, буквально днями Росія посилила заборонні заходи на ввезення товару з-за кордону. Після цього фрукти та овочі з сусідніх держав піддають істотним репресіям iз боку фіскальних служб Росії. Так, на одному з найбільших ринків Криму, сімферопольському «Привозі», у торговця вилучили та знищили партію іспанських персиків загальною вагою 56 кілограмів. При цьому ніяку компенсацію чоловікові не було виплачено. До цього каральні заходи було вжито щодо фруктово-овочевої продукції з Польщі, України та Молдови. Мешканці Криму реагують на подібні санкції вкрай негативно. Адже нинішнього сезону свій урожай персиків та абрикосів на півострові фактично повністю знищила негода. А те, що все-таки вдалося зібрати, продають на ринках та в супермаркетах за астрономічними цінами.
 
«Холодна весна та початок літа знищили більшу частину врожаю кісточкових культур у Криму, — заявив міністр сільського господарства Криму Андрій Григоренко. — В середньому по республіці Крим загинуло від 50 до 90 відсотків персиків і абрикосів».
 
Незважаючи на втрату власного врожаю, влада окупованого Криму зважилася «репресувати» імпортну продукцію. Тепер представники Євросоюзу змушені рятувати свої персики від санкцій Росії, щоб захистити інтереси своїх аграріїв.
 
Основними постачальниками персиків і нектаринів традиційно є Іспанія, Греція, Франція та Італія. Щоб запобігти подальшому падінню цін, Єврокомісія прийняла рішення про «виняткові заходи» щодо захисту виробників персиків і нектаринів, збільшивши квоти на обсяг виведення цих фруктів iз торгівлі з п’яти до десяти відсотків. Тобто тепер кожен десятий персик або нектарин роздаватимуть фактично безплатно. А суму, яку постачальники могли б виручити від їх продажу, компенсує Єврокомісія за рахунок коштів iз резервного фонду. Загалом же цього року на компенсації для аграріїв Євросоюз запланував витратити близько тридцяти мільйонів євро.