Їдці картоплі: готуємо страви з картоплі

06.07.2016
Їдці картоплі: готуємо страви з картоплі

Що може бути смачнішим за молоду картоплю?!

Напевне, багатьом відома картина Ван Гога «Їдці картоплі», тому коментарі до шедевру не потрібні. Картоплю колись прославляв у своїй музиці великий Йоганн Себастьян Бах. Їй відкривали пам’ятники, присвячували мистецькі твори, називали другим хлібом, навіть найпершу виростили в космосі. А приказок, прислів’їв про картоплю — і не перерахувати. А чому все це? Відповідь дає сама картопля у загадці «Ріжуть мене ножакою, б’ють мене ломакою, а за те мене так гублять, бо я добра — мене люблять». Ніхто і не сумнівається в тому, що картоплю люблять. Моє скромне «соціологічне» опитування друзів, знайомих і колег, що їм у сезоні початку літа подобається більше — полуниця чи молода картопля, дало приблизно такий результат: 50х50 із дуже незначною «похибкою». Запросто розумію і тих, і тих: полуничка із вершками чи хрумка молода картопелька з малосольним огірочком — що ще треба для гармонії душі і тіла?

Класика «молодокартопляного» жанру

Молода картопля має дуже тонку шкіру, яку не потрібно зрізати ножем. Достатньо старанно помити щіткою бульби і зішкребти шкірочку, якщо вона не змилася. У молодій картоплі значно менше крохмалю, ніж у старій, і значно більше вітамінів, особливо вітаміну С. Найкраще її запікати і варити. А рецептів iз молодою картоплею — безліч, і один одного привабливіший! Здається, найпростіший, але заслужено найпоширеніший і дуже смачний варіант — молода картопля з кропом — улюблениця на наших столах на початку літа. Причому і готується так само залюбки. 
На кілограм молодої картоплі потрібно 2 зубчики часнику, пучок кропу, 100 г вершкового масла, чорний мелений перець за смаком, чайна ложка солі, 1-1,5 л води. Молоду картоплю старанно помийте, велику розріжте на кілька частин. Треба, щоб картопля була однакового розміру, тоді вона звариться рівномірно. Покладіть у каструлю і залийте водою із розрахунку, щоб вона покривала картоплю на 1-2 пальці. Дайте  воді закипіти, посоліть і варіть під кришкою на середньому вогні приблизно 15-20 хвилин. Тим часом готуйте заправку. Для цього подрібніть кріп, вичавіть часник. Змішайте кріп із часником, трохи посоліть і поперчіть. 
 
Із готової картоплі злийте воду, а саму картоплю трохи підсушіть на повільному вогні 10-20 секунд, періодично струшуючи, щоб википіла вся вода. Додайте в готову молоду картоплю кріп із часником, вершкове масло, накрийте кришкою і потрясіть кілька разів, щоб усе добре перемішалося. Подавайте картоплю з кропом і часником як гарнір до м’ясних і рибних страв або ж із салатом зі свіжих овочів, наприклад, із салатом з огірків і капусти.
 
Молода картопля в сметані з часником — так само смачно і по-літньому особливо. На кілограм молодої картоплі потрібно 2 зубки часнику, пучок кропу, 100 г вершкового масла, 200 г сметани, сіль за смаком.
 
Картоплю очистити від шкірки, добре помити і поставити варитися в підсоленій воді. Помити і дрібно покришити кріп. Подрібнити часник.
 
Така картопля вдається особливо смачною та ароматною, якщо її не просто полити сметаною, а приготувати сметанну заправку. Для цього в посудину вилити сметану, додати до неї кріп і часник, трохи посолити і перемішати. Коли картопля звариться, злити воду, трохи підсушити картоплю на слабкому вогні без кришки. Потім додати масло і потрусити, щоб воно перемішалося з картоплею. Викласти картоплю в миску, полити сметанною заправкою. Накрити кришкою, закутати, щоб не охолола, і дати настоятися 7-10 хвилин. Така картопля чудово підходить як гарнір, а також швиденько з’їдається зі свіжими овочами або овочевим салатом.

Літній дух

А літній варіант картоплі по-селянськи також заслуговує на увагу. В киплячій підсоленій воді відваріть картоплю до м’якості, відкиньте на друшляк чи старанно злийте воду у свій спосіб, викладіть на деко. Додайте цибулю, нарізану великими шматками, часник зубчиками, полийте оливковою олією і смачно посипте чебрецем. Запікайте в духовці 30-60 хвилин, періодично перевертаючи, до утворення золотистої скоринки.
 
«Картопля в духовці ароматна» називається так, бо її духмяний і смачний аромат миттєво приємно наповнює весь дім. Спробуйте! Кілограм картоплі помийте, поріжте крупними продовгуватими шматочками і посушіть з допомогою кухонного рушничка. Викладіть на деко, змащене олією, трішки присоліть і запікайте до готовності. Окремо змішайте сіль, подрібнений часник і зелень та олію, яку вподобали — у даному разі смакуватиме будь-яка, трохи чорного меленого перцю. Додайте заправку до картоплі, потрясіть, щоб усі інгредієнти подружилися, і ловіть пікантний літній аромат!
 
Прочитала рецепт печеної молодої картоплі з сиром. Як часто буває в таких випадках — прочитаєш і відразу надихаєшся приготувати. У рецепті не було конкретизовано, який саме сир — твердий чи м’який, тому готувала два варіанти. Тепер не знаю, з якого почати: обидва видалися такими смачними, що неможливо вибрати кращий. У прямому і переносному сенсі за вухами лящало, бо картопля видається хрумка, ніжно-пікантна, словом, те, що треба під молоді малосольні огірочки. А більше нічого і не шукайте — не порушуйте природної гармонії, приготовленої для вас на городі. 
 
Почнімо з м’якого сиру — легший варіант. Картоплю помити (шкірку чистити не потрібно), посушити і кожну надрізати вздовж, готуючи канавки для начинки. Деко змастити олією, викласти картоплю розрізами вгору, посипати перцем, сіллю, посіченою зеленню і сиром так, щоб у розрізи також потрапила начинка (на кілограм картоплі піде приблизно 200 г сиру, 50 г вершкового масла, сіль та перець і пучок зелені). На кожну картоплину зверху покласти по шматочку вершкового масла, готувати в розігрітій духовці до готовності і золотисто-коричневої скоринки.
А якщо хочете спробувати більш «засмаглу» і ситнішу картоплю, потріть 100 г твердого сиру замість м’якого. А далі — за попереднім рецептом. Спробуйте тепер ви визначити, що смачніше!
 
Готуй «кожух» влітку
 
Картопелька у «кожушку» — хоч для гостей, хоч навіть для дуже поважних гостей. Або і для себе — чому б не порадувати себе новим приємним смаком? Візьміть 10 картоплин середньої величини (приблизно однакових), 20 смужок бекону (готового, але іншим разом спробуйте просто відбиті шматочки курятини чи ­свинини, також не пошкодуєте). Для соусу: 250 г вершкового масла, 100 г сметани, столова ложка борошна, 250 г бульйону чи води, сіль і перець за смаком і половину лимона. 
 
Картоплю миємо і варимо до готовності в підсоленій воді. Зливаємо воду, загортаємо в бекон (у дві смужки), кладемо у форму і ставимо у розігріту до 200° С духовку на 10 хвилин. Поки картопелька в беконі запікається, готуємо соус. 
 
У каструльці з товстим дном розігріваємо вершкове масло, додаємо борошно, потім обережно, щоб не вийшло грудочок, вливаємо бульйон і даємо закипіти. Знімаємо з плити, додаємо сметану, сіль, перець, лимонний сік, перемішуємо. Заливаємо цим соусом картоплю і ставимо в духовку ще на 10-15 хвилин. Готову страву посипаємо свіжою зеленню.
 
...В іншу пору року також буде картопля — не менш смачна та апетитна. Але зараз вона — молода, а отже, найкраща. Готуйте, нехай літо запам’ятається й ароматом молодої картопельки! 
 

ВИПІЧКА

Кексуємо!
Ох ці кекси! Їх не любить хіба що зовсім байдужий до їжі, а таких практично не буває. Ось картопляні — з куркою та сиром — це свято в маленькому кексику. Спечіть собі «свято» — вони корисніші за зрази, бо не смажаться і зберігають у собі більше корисного. Знадобиться 8 картоплин, яйце, 3 столові ложки борошна і сіль. Для начинки — 0,5 кг курячого філе, цибулина, 2 зубці часнику, 150 г твердого сиру, сіль, перець до смаку.
 
Картоплю почистіть, зваріть до готовності, злийте воду і розімніть у пюре. Як прохолоне — додайте борошно, яйце, посоліть і замісіть тісто. Далі — справа за начинкою. 
 
Курятину порізати на дрібні шматочки або перекрутити у м’ясорубці через насадку з великими отворами. Цибулю та часник також пропустити через м’ясорубку або змолоти в блендері. Додати до курячого фаршу, посолити, поперчити за смаком, добре вимішати. Форми для кексів змастити маслом або маргарином і присипати панірувальними сухарями. 
 
Сир натерти на крупній тертці. У формочки розкласти приблизно по одній столовій ложці картопляного тіста, в центрі зробити ямки для начинки.
 
Зверху викласти приблизно по чайній ложці м’ясної начинки і насамкінець — по дрібці тертого твердого сиру. Запікати близько 30 хвилин до зарум’янення. Готові кекси дістати з духовки, трохи остудити і обережно дістати з форми. Злегка присипати подрібненим кропом.