Гра на виживання колишнього в'язня Кремля Геннадія Афанасьєва

06.07.2016
Гра на виживання колишнього в'язня Кремля Геннадія Афанасьєва

Олександр Костенко.

За останні два місяці після довгих переговорів в Україну повернулося троє політичних в’язнів — Надія Савченко, Юрій Солошенко та Геннадій Афанасьєв. Попри це y російських катівнях i досі перебувають щонайменше двадцять українців. Серед таких «засуджених» маловідомий українському загалу кримський євромайданівець Олександр Костенко. В анексованому Криму йому присудили чотири роки і два місяці тюремного ув’язнення. За версією слідства, 18 лютого 2014 року в ході «масових заворушень» у Києві Костенко заподіяв тілесні ушкодження співробітнику кримського спецпідрозділу «Беркут».
 
Наразі українець відбуває термін у виправній колонії №5 у Кіровській області Росії. Попри те, що в Костенка проблеми з рукою, яку зламали під час тортур, розповідати правозахисникам про власне самопочуття російські тюремники йому заборонили. Днями чеський політик Карел Шварценберг звернувся із запитом, аби отримати інформацію про стан здоров’я українця, втім йому відмовили. За словами адвоката бранця Дмитра Сотникова, y разі дозволу доступу на отримання даних про стан самопочуття йому обіцяли відмовити в майбутньому умовно-достроковому звільненні та проблеми «іншого роду, якого — не уточнили». До слова, раніше Костенко дозволив надавати цю інформацію як українським, так i іноземним правозахисникам.
 
Тим часом фігуранту так званої «Чеченської справи» Олексію Чирнію проведуть стаціонарну психіатричну експертизу в Інституті імені Сербського в Москві. За словами російської правозахисниці Зої Свєтової, справжня мета цієї «спецоперації» поки невідома, втім Чирнія можуть «помилувати i відправити в Україну». Подібна експертиза щодо в’язня проводиться вже втретє. Як вважають правозахисники, причиною цього можуть бути тортури, яким він піддавався під час попереднього слідства. 
 

ТЮРМА НАРОДІВ

Звільнений фігурант справи «кримських терористів» Геннадій Афанасьєв поділився спогадами про проведений y російських тюрмах час. Колишній в’язень каже, що неодноразово його схиляли до співпраці з адміністрацією в’язниці, пропонували займатися шпигунством та отримувати за це хороші гроші. «Якось до мене в колонію приїхали ФСБшники, — згадує Геннадій. — Я тоді якраз оголосив голодування, бо захворів на свинячий грип, а мене не лікували. З тими ФСБшниками я розмовляти відмовився, тому мене повезли до єдиного приміщення камерного типу. Вони приїхали з паперами, комп’ютерами, сиділи зі мною півтори години. Увесь цей час я їм повторював, що розмовляти з ними не буду. Вони поїхали, а я два місяці провів в одиночній камері. Все, що можна було з мене витягнути, — витягнули під катуваннями. Пам’ятаючи все, через що пройшов, ніколи не думав про співпрацю з ними. Далі — то була гра на виживання».