Британські «попи гапони» тікають у кущі

06.07.2016
Британські «попи гапони» тікають у кущі

Тереза Мей.

Британці починають усвідомлювати масштаби обману, яким їх переконали проголосувати за вихід країни зі складу ЄС. Діючий прем’єр-міністр Девід Камерон заявив, що після негативного результату референдуму в країні склалася нова ситуація, тому виникла потреба в новій владі, яка б розв’язувала цю нову ситуацію і виконувала обіцянки про покращення життя британців уже за межами Євросоюзу. Камерон повідомив, що залишить прем’єрський пост до початку жовтня. Здавалося б, що тепер і віжки в руки агітаторам Брекзиту. Британці вражені тим, що двоє провідних агітаторів за Брекзит відмовилися працювати в оновленому уряді чи очолити його. 
 
Позавчора очільник Партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP) і один з апологетів кампанії за вихід Британії з Європейського Союзу Найджел Фарадж подав у відставку з посади лідера партії. «Моя мета в політиці була вивести Британію з Євросоюзу. І саме за це ми й проголосували на референдумі два тижні тому. Саме тому я відчуваю, що доклав свою дещицю, і що більше за це неможливо вже нічого зробити. Отож я вважаю, що настав слушний момент для мене залишити посаду лідера UKIР», — пояснив своє рішення відсторонитися від обіцяного ним поліпшення життя британців в умовах незалежності Найджел Фарадж.
 
Утім Фарадж наголосив, що його відставка з посади керівника партії не означає його відхід від політики. Він і надалі пообіцяв підтримувати партію та її нового лідера, а також бути активним євроскептиком у стінах Європарламенту, концентруючись тепер на допомозі подібним рухам в інших країнах ЄС. «Я також надзвичайно налаштований допомогти незалежним рухам, які нині з’являються в інших частинах ЄС, тому що я переконаний, що Британія — це далеко не остання країна, яка хотіла залишити Євросоюз», — додав Фарадж. Ось рівень дворушності та цинізму британського політика. Тепер він відсиджуватиметься в Європарламенті на високій депутатській зарплаті за гроші європейських платників податків. І за ці гроші європейців він агітуватиме їх до розвалу Євросоюзу. 52-річного Фараджа вважають і в Британії, і в Європарламенті ексцентриком. Питання щодо нового лідера UKIР стоїть доволі гостро. Експерти вважають, що новий провідник партії має бути більш виваженим і менш прямолінійним, аніж був Найджел Фарадж.
 
Інший головний агітатор за вихід Британії з ЄС, і також великий ексцентрик, екс-мер Лондона Борис Джонсон минулого тижня цілком неочікувано заявив, що не буде змагатися за крісло прем’єра країни. Та й змагатися не довелося б, бо Джонсона вважали незаперечним наступником Девіда Камерона. 
 
Відтак на цей час залишилися п’ятеро претендентів на посаду прем’єр-міністра. З них двоє головних, і обидва — жінки. Це теперішня міністр енергетики 53-річна Андреа Лідсом, яка є євроскептиком і яку підтримує Борис Джонсон. Така ситуація викликала обурення серед консерваторів: чимало партійців вважають, що Джонсон своїм кроком вносить розкол у лави правлячої партії. Інтриги до внутрішньопартійної боротьби консерваторів додала міністр внутрішніх справ 59-річна Тереза Мей, яка також оголосила про участь у перегонах за прем’єрське крісло. Мей, на відміну від інших, виступає проти виходу Великої Британії з Євросоюзу. Карти у боротьбі двох жінок за прем’єрське крісло може сплутати впливовий член партії, міністр юстиції, євроскептик Майкл Ґоув, який заявив, що теж боротиметься за посаду очільника партії. До цього всі вважали, що Ґоув підтримає кандидатуру Джонсона. Інший кандидат Стівен Крабб, міністр праці та пенсій, підтримував Камерона у його кампанії проти Брекзиту.
 
Учора парламентарії-консерватори мали провести перший тур голосування. Той, хто набере найменше голосів колег по партії, буде викреслений зі списку претендентів. Кожен наступний тур робитиме список ще коротшим. Фінальне голосування має відбутися до 9 вересня.