Кривавий 2023-й: у світі загинули десятки журналістів, четверо з них - в Україні

10:55, 04.01.2024
Кривавий  2023-й: у світі загинули десятки журналістів, четверо з них - в Україні

Журналістська професія є однією із найнебезпечніших.

У світі в 2023 році загинули 140 журналістів, з них 81 в Секторі Гази та 4 в Україні.

 

Як інформує УМ, про повідомила правозахисна організація Press Emblem Campain.

 

У статистиці враховані всі загиблі журналісти, незалежно від того, чи була їхня смерть пов'язана з професійною діяльністю.

 

"Зі 140 працівників ЗМІ, вбитих у 28 країнах, щонайменше 81 було вбито в секторі Газа з 7 жовтня (106 за даними Сектору Гази, розбіжності в цифрах пояснюються різницею в кваліфікації журналістської професії).

 

Усі вони були палестинцями, більшість з них працювали на кілька ЗМІ, в тому числі й іноземні. Вони були вбиті в результаті ізраїльських ударів, часто у своїх будинках, разом з членами своїх сімей", - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

PEC зазначає, що це найбільша кількість жертв серед працівників ЗМІ за такий короткий проміжок часу.

 

Чотири журналісти загинули під час війни в Україні (1 італієць, 1 француз, 2 росіянина), а також 4 – в Ізраїлі. В Мексиці загинуло 9 журналістів, в Гватемалі – 5 журналістів. По три жертви зафіксовано в Камеруні, Індії, Лівані та Пакистані, по дві жертви – в Афганістані, Бангладеші, Гаїті, Нігерії, Філіппінах та Сполучених Штатах Америки. По одному загиблому журналісту зафіксовано в наступних країнах: Аргентина, Канада, Колумбія, Єгипет, Гондурас, Лесото, Малі, Мозамбік, Парагвай, Руанда, Сомалі, Судан, Сирія та Єгипет.

 

На Близький Схід припадає 64% випадків, або 90 смертей, далі йдуть Латинська Америка – 20, Азія – 12, Африка – 11, Європа – 4 і Північна Америка – 3.

 

Організація зазначає, що 2023 рік став найсмертоносніший для журналістів за останні 10 років.

 

Порівняно з 2022 роком (116 загиблих), роком початку повномасштабної війни в Україні, зростання кількості жертв становить трохи більше 20%. У 2012 році, найсмертоноснішому році з початку століття, загинув 141 журналіст (з них 35 – під час війни в Сирії).

 

Додатково: Водночас відповідно до щорічного звіту групи "Репортери без кордонів" (RSF), упродовж 11 місяців 2023 року під час виконання службових обов’язків було вбито 45 журналістів, порівняно з 61 журналістом, що загинули торік.

 

Нагадаємо, що в травні 2023 року перший секретар Національної спілки журналістів України Ліна Кущ повідомляла, що всього 56 журналістів загинуло за час повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Станом на травень Росія скоїла вже 511 злочинів проти журналістів та медіа. Дячук повідомляла, що наразі відомо про 14 зникнень та 21 викрадення журналістів.

 

А 3 серпня на тимчасово окупованій території зникла позаштатна авторка "Української правди" Вікторія Рощина.

 

Як повідомляла УМ, журналіст Микола Рачок загинув у бою з «вагнерівцями».