І Альпи — на «десерт»

06.07.2016
І Альпи — на «десерт»

Британець Марк Кавендіш (перший ліворуч) продовжує колекціонувати перемоги на етапах «Тур де Франс». (Фото з сайта www.letour.fr.)

З огляду на те, що перша частина цьогорічного «Тур де Франсу» збіглася  в часі з вирішальною стадією чемпіонату Європи, в організаторів «Великої петлі» не було іншого вибору, ніж «запхнути» все цікаве в змагальну програму останнього тижня перегонів. Три високогірні етапи, індивідуальна гонка з роздільним стартом — саме за підсумками цих випробувань і має визначитися переможець 103-ї за ліком найпрестижнішої велобагатоденки, маршрут якої прокладений дорогами Іспанії, Андорри, Швейцарії та Франції. Виходити за межі П’ятої республіки пелотон буде не часто, проте практично кожного разу «географічне відрядження» буде пов’язане зі штурмом гірських хребтів. 
 
Загалом, на «Тур де Франс»-2016 гонщиків чекає чотири гірські фініші найвищої складності, і, як відзначають самі учасники веломарафону, саме на них і творитиметься історія цьогорічної «петлі». «Підходжу до «Тур де Франс»-2016 набагато свіжішим. Сподіваюся, на третьому тижні буду в кращій формі, ніж це було торік. Заключний тиждень буде надважким», — заявив чинний переможець «ТДФ» Кріс Фрум. У 2015-му капітан британської команди «Скай» з великими труднощами відстояв жовту майку лідера. Колумбійцеві Наїру Кінтані не вистачило зовсім мало, аби в Альпах дотиснути Фрума, котрий на фініші 21-денного марафону виглядав як вичавлений лимон.
 
Хай там як, а лідера «небесних» і цього року називають основним претендентом на перемогу в загальній класифікації. Щоправда, після того як у 1995 році Мігель Індурайн зумів захистити титул, двічі поспіль вигравати «Велику петлю» більше нікому не вдавалося. Як і торік, за «жовту майку» Фруму доведеться боротися з визнаними майстрами багатоденних перегонів — Кінтаною з «Мовістар» та Альберто Контадором з «Тінькофф». Утім кожному з них доведеться витримати ще й внутрішній іспит. За лідерство всередині «Мовістар» колумбійцеві доведеться змагатися з Алехандро Вальверде, котрий «ТДФ»-2015 завершив третім, а ветерану Контадору протистоятиме молодий Петер Саган.
 
Після трьох пройдених етапів саме Саган захопив лідерство в генеральній класифікації. Свій початок нинішня «Петля» взяла на півночі Франції, де, за задумом організаторів, свої стосунки повинні з’ясовувати спринтери. За свою фінішну швидкість британця Марка Кавендіша, уродженця острова Мен, називають «Менський експрес». Свій спринтерський талант 31-річний гонщик уже двічі продемонстрував на нинішньому «Турі», вигравши перший та третій етапи веломарафону. Тепер у його колекції, загалом, — 28 окремих перемог на «Турі». Кавендіш не приховує, що хоче поборотися за олімпійське «золото» в Ріо. І, як видно, готується до цієї справи він дуже відповідально. Примітно, що на цьогорічній «Петлі» йому вперше вдалося одягнути жовту майку — завдяки перемозі в перший день змагань.
 
До речі, про свої наміри гідно виступи на Іграх в Бразилії говорив і єдиний українець у елітному пелотоні Андрій Гривко. На «Турі»-2016 він їде в складі «Астани» й після трьох змагальних днів посідає в генеральній класифікації 87-му позицію, програючи Сагану 2 хв. 43 сек.