Робота на перспективу: півзахисник української збірної підписав контракт з «Манчестер Сіті»

06.07.2016
Робота на перспективу: півзахисник української збірної підписав  контракт з «Манчестер Сіті»

На думку Андрія Шевченка, Олександр Зінченко (ліворуч) та Віктор Коваленко — головні молоді таланти національної збірної України. (Фото з сайта УЄФА.)

Проводи національної збірної на Євро, на відміну від її безпосередньої гри у Франції, були яскравими та урочистими й супроводжувалися різносторонніми порадами, настановами та навіть самонавіюваннями. Одна з фраз, яка пролунала з вуст досвідченого воротаря Національної збірної України Андрія П’ятова, дещо здивувала. «Не хотілося, аби на першості континенту наші гравці «продавалися». У першу чергу, ми повинні бути командою, грати для вболівальників, а не для скаутів», — наголошував перед поїздкою до Франції кіпер «Шахтаря».

 Комерційні інтереси

Не зрозуміло, чому одному з ветеранів «синьо-жовтих» так не хотілося, аби на ЧЄ-2016 його партнери по збірній продемонстрували свої найкращі персональні якості.
 
Зрештою, дії наших хлопців на Євро виявилися настільки скутими та «сором’язливими», що головною дійовою особою в складі українського колективу став саме П’ятов, утім його доволі непогані дії на останньому рубежі все ж не допомогли «синьо-жовтим» уникнути статусу найгіршої команди ЧЄ, котра єдиною завершила турнір без забитих голів та набраних очок.
 
Вочевидь, уроки «правильної поведінки», озвучені ветераном збірної, стосувалися як молодих виконавців, яких Михайло Фоменко останнім часом активно включав до ігрової моделі національної команди, так і представників динамівського табору, з найяскравішим представником якого у «гірницького» колективу напередодні Євро виник серйозний конфлікт.
Попри те, що ФФУ посприяла публічному братанню «гірника» Тараса Степанка та динамівця Андрія Ярмоленка, поновлення їхньої дружби на футбольних полях Франції помітити було важко. «Не було колективу», — повторював Михайло Фоменко.
 
Зрештою, як свідчать відомі футбольні агенти, після провального континентального форуму трансферна ціна Андрія Ярмоленка, котрий, до слова, не раз заявляв про своє бажання перебратися в один із «топових» чемпіонатів Європи, відчутно впала. А разом iз нею, думається, серйозно понизився й інтерес провідних європейських клубів до українського «вінгера». Загалом, чим довше триватиме «мильна опера» під назвою «переїзд Ярмоли до Європи», то менше шансів у футболіста взагалі знайти собі достойне місце роботи для професіонального зростання.
 
Натомість 19-річний Олександр Зінченко, непередбачуване потрапляння якого до основної обойми нашої першої команди на Євро-2016 для бага­тьох футбольних уболівальників стало повною несподіванкою, сповна скористався кар’єрним трампліном і на початку тижня підписав п’ятирічний контракт iз «Манчестер Сіті».
 
Дехто з експертів передбачав, що поява Зінченка в таборі національної збірної напередодні ЧЄ була продиктована саме комерційними мотивами, без яких сучасний футбол втратив би, за великим рахунком, свою сутність. Мовляв, існують зацікавлені особи в тому, аби якнайкраще продати перспективного молодого півзахисника в один із заможних клубів. Можливо, й так. Утім повністю комерціалізувати історію Зінченка в національній збірній не варто.

Компенсаційні важелі

Навряд чи лише якийсь «шкурний інтерес» змусив одного з кращих наставників сучасності Жозе Моуріньйо восени минулого року стежити за дебютом юного футболіста у футболці національної збірної під час гри зі збірною Іспанії.
 
Так само не на порожньому місці з’явилася цікавість до вже колишнього футболіста російської «Уфи» й у «Манчестер Сіті», котрий, до слова, влітку очолив іменитий іспанець Хосеп Гвардіола. Нагадаємо, що перед стартом ЧЄ-2016 УЄФА включив Зінченка до збірної молодих талантів турніру.
 
Щоправда, в «МС» не приховують, що придбання Зінченка, трансфер якого обійшовся «городянам» у п’ять мільйонів євро, — це робота на перспективу, й, не виключено, що найближчий сезон футболіст проведе в оренді у складі голландського чемпіона — «ПСВ». 
 
Хай там як, а український талант, котрий нещодавно став наймолодшим автором голу в історії збірної України, вже є частиною амбітного проекту, очолюваного одним із найуспішнішим наставників планети. «Я досягав успіху з усіма своїми попередніми командами. Так буде й тут — у Манчестері», — заявив Гвардіола. Додамо, що від часу появи Зінченка в національній збірній з уст представників донецького «Шахтаря» — клубу, котрий виховав футболіста, — постійно лунали заяви щодо не зов­сім законного його переїзду з Донецька до Уфи. Як свідчили у таборі «гірників», їхній вихованець у незаконний спосіб перервав співпрацю з клубом, тож розв’язувати «майнову» супереч­ку вони пішли до Спортивного арбітражного суду, котрий, до речі, досі не прийняв остаточного рішення у цій справі.
 
За словами генерального директора «Шахтаря» Сергія Палкіна, український клуб буде й далі відстоювати свої інтереси в «справі Зінченка», котрий у лютому 2015 року здійснив несанкціонований «гірниками» перехід до «Уфи». Тим часом у башкортостанському клубі вже заявили, що «повинні будуть виплатити «Шахтарю» компенсацію за те, що Олександр Зінченко є їх вихованцем». «Коли молодий гравець кудись переходить, треба заплатити клубу за те, що вони його підготували, незалежно від того, в якому статусі гравець перейшов», — сказав «гендир» «Уфи» Шаміль Газізов.