Ой щось в кишені дзеленчить: у Білорусі діють нові грошові банкноти і повертаються монети

01.07.2016
Ой щось в кишені дзеленчить: у Білорусі діють нові грошові банкноти і повертаються монети

Нові грошові знаки були виготовлені ще 2008 року, але запроваджуються лише тепер.

Із 1 липня у Білорусі впрова­джують нові банкноти деномінованого білоруського рубля. Відповідне рішення було прийняте указом президента Республіки Білорусь ще 4 листопада минулого року і викликане значним знеціненням білоруського рубля — за один долар білоруси платять приблизно 20 тис. рублів. Найвищий номінал діючих до цього часу банкнот становив 200 тис., а монети взагалі зникли з обігу. 
 
Деномінацію буде проведено шляхом заміни банкнот зразка 2000 року, які перебувають в обігу, на банкноти і монети зразка 2009 року у співвідношенні 10 тис. білоруських рублів у грошових знаках зразка 2000 року до одного білоруського рубля в грошових знаках зразка 2009 року. Тобто, враховуючи вибраний масштаб укрупнення білоруського рубля (1:10 000), найбільш низький номінал, який діяв до цього часу, — 100 рублів — буде замінений на найнижчий номінал нового грошового ряду — одну копійку, пояснює сайт Нацбанку Білорусі.
 
Всього з 1 липня 2016 року в обіг будуть впроваджені сім номіналів банкнот — 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 рублів, та вісім номіналів монет — 1, 2, 5, 10, 20 і 50 копійок, а також 1 і 2 рублі. Загальна концепція дизайну нових банкнот відповідає гаслу «Мая краіна — Беларусь». Кожна банкнота присвячена одній з областей Білорусі і місту Мінськ. Відповідність області номіналу банкнот визначено в алфавітному порядку. Зображення банкноти номіналом п’ять рублів присвячене Брестській області (Брестська фортеця), 10 рублів — Вітебській, 20 рублів — Гомельській, 50 рублів — Гродненській, 100 рублів — Мінській області, 200 рублів — Могилевській, 500 рублів — Мінську. На аверсі впроваджених в обіг монет зображено державний герб Республіки Білорусь, а на реверсі — цифрові номінали монет. 
 
До кінця цього року нові й старі банкноти будуть перебувати в паралельному обігу. А з 1 січня 2017 року і впродовж наступних п’яти років старі банкноти можна буде обмінювати на нові вже лише в банківських установах. Жодних обмежень чи комісійних зборів при цьому не передбачено. З 1 січня 2022 року грошові знаки старого зразка стануть недійсними. 
 
Влада заявляє, що процес деномінації має винятково технічний характер і не вплине на купівельну спроможність білоруського рубля, його співвідношення із закордонними валютами, а також фактично встановлений рівень інфляції у країні. До кінця цього року всі ціни будуть вказуватися у старій і новій валюті. Таким же чином будуть перераховані зарплати, стипендії і пенсії.
 
Нові грошові знаки були виготовлені ще 2008 року, але запроваджуються лише тепер. Таке довге їх впровадженням пояснюють загальною світовою кризою та погіршенням економічного стану в самій Білорусі, що могло б загубити нову валюту відразу після її впровадження. Всі ці вісім років нові грошові знаки зберігалися у Центральному сховищі Національного банку. Тож і не дивно, що на них значиться підпис ще старого голови Нацбанку Білорусі П.П. Прокоповича. Окрім того, на банкноті номіналом 50 рублів прописом розміщений напис «пяцьдзесят», хоча за цей час було змінено правила орфографії, за якими потрібно писати «пяцьдзясят». Помилка буде усунена по мірі вилучення з обігу зношених банкнот.