Росія переглянула фінансування окупованого Криму в бік зменшення

08.06.2016
На даний час у Криму особливо гостро потребують грошей соціально незахищені верстви населення: пенсіонери, студенти, інваліди та діти. Однак, як заявив у Сімферополі міністр економічного розвитку Російської Федерації Олексій Улюкаєв, федеральну цільову програму (ФЦП) розвитку Криму доведеться скоригувати через проблеми в російській економіці.
 
Занадто багато коштів пішло на оснащення прикордонних пунктів на в’їзді на окупований півострів, а також на будівництво енергомоста з материкової частини Росії до Криму, отож грошей на підвищення пенсій та зарплат не залишилося. Як сказано в проекті відповідної постанови, міністерство економічного розвитку РФ уже запланувало зекономити 3,5 мільярда рублів за федеральною цільовою програмою з розвитку окупованого Криму і міста Севастополь до 2020 року.
 
На перше місце за фінансовими витратами вийшов Росавтодор, якому вирішили урізати відразу 226 мільйонів рублів, які раніше призначалися на будівництво транспортного переходу через Керченську протоку. Ще 300 мільйонів рублів спробують заощадити, відмовившись від реконструкції повітряного руху та радіотехнічного забезпечення польотів.
 
На третє місце зі скорочення витрат вийшли банки Криму, яким не варто тепер сподіватися на додаткове фінансування, що раніше призначалося на розвиток цієї сфери. Таким чином, загальна сума, яку федеральний бюджет Росії може отримати в результаті урізання витрат, тільки в 2016 році перевищить один мільярд рублів.
 
Відзначимо, що спочатку програма розвитку окупованого Криму, розрахована до 2020 року, передбачала розмір інвестиції майже у трильйон рублів, які практично цілком (95%) мали складатися з коштів федерального бюджету Росії. Однак усе це було реально тільки за умови, що до 2017 року окупований півострів Крим вийде на самоокупність і стане бездотаційним регіоном.
 
Але зараз через значне скорочення потоку туристів говорити про самодостатність Криму не доводиться. Ступінь залежності анексованого півострова від федеральних дотацій РФ вдалося знизити з 80,2% до 67,2%. Однак це відбулося винятково за рахунок скорочення фінансування.
 
Через це зупиниться зростання зар­плат, стипендій, пенсій та інших соціальних виплат для населення. З урахуванням того, що ціни на продукти харчування в Криму ростуть із кожним днем, кількість людей, незадоволених політикою країни-агресора щодо пересічних громадян, невпинно збільшується.