Неплатоспроможним тут не місце: межі Одеси переходять у приватні руки?

08.06.2016
Неплатоспроможним тут не місце: межі Одеси переходять у приватні руки?

Відпочинок біля моря знову стає скандальною темою. Незважаючи на закон про вільне користування прилеглими морськими територіями та пляжами, одеські підприємці знаходять нові стежки, аби його обійти. Так, деякі ресторанні та готельні комплекси цього року знову навмисне закривають пляжі від сторонніх очей та порожніх гаманців.
 
Відпочивальники та містяни вже почали самостійну боротьбу проти горе-підприємців. «Обурює те, що межі рідного міста поступово переходять у приватні руки і продаються втридорога. Найбільш обурливо й те, що робиться це фактично законно», — розповідає «УМ» одесит Олександр Архіпов. За його словами, територія фактично є відкритою, проте майже все заставлено столиками та лежаками, за які потрібно платити. «Прийти із простирадлом і відпочити неможливо. До того ж постійні сварки за тінь під такими ж платними парасолями та тентами», — додає пан Олександр. 
 
Юрист Максим Мельник цю ситуацію трактує по-своєму: «В даному випадку все ж неправими залишаються бізнесмени, адже, за законом, прилегла територія залишається власністю всього українського народу. Правильним веденням бізнесу залишається тільки сама оренда засобів для комфортного відпочинку, проте не розставлених по всій території». У власників прибережних закладів своя думка: мовляв, території взято в оренду, їх прибирають, розвивають і залишають... повністю відкритими. А Олександр Архіпов уточнює: «Все сміття, яке «прибирається» з «орендованих» територій, просто-напросто звалюють на відкриті пляжі, багато хто не спроможний донести його до смітника. Просто якийсь класовий поділ: одні на білому піску, інші на горах відходів». 
 
До речі, обурення викликають і розкішні котеджі місцевих (і не тільки) «володарів», котрі також надають перевагу самотньому відпочинку, загородивши таким чином частину прилеглих до моря територій. 
 
У міськраді ситуацію конкретно поки не коментують. Мовляв, ніяких дозволів не давали та оренди не дозволяли. Пообіцяли розібратись.Нагадаємо, минулого року «губернатор» Одеської області Мiхеїл Саакашвілі наказав знести всі паркани на прибережних територіях.
 
«Не вірю, що в ХХІ столітті таке можливо. Порушуються конституційні права одеситів і гостей. Відразу ж зателефонував главі прикордонної служби України Віктору Назаренку та голові СБУ Василю Грицаку, і вони моментально підтримали ідею зняти паркани і відкрити пляжі, за що я дуже вдячний. Але зараз буду наполягати, щоб усі інші наслідували їх приклад!» — написав глава Одещини в соціальній мережі.
 
Під час рейду Саакашвілі заявляв, що з числа громадських діячів, одеситів і поліції будуть створені групи, відповідальні за знесення парканів, що обмежують доступ до води. «Ми не будемо подавати в суд, навіщо? Усі ці колючі дроти, паркани — антиконституційні. Нехай власники потім скаржаться», — таку позицію опри­люднював «губернатор».