Іванчук став «на лижі»

20.01.2016
Іванчук став «на лижі»

«Межигір’я» в мініатюрі: маєток нардепа Андрія Іванчука.

«Сірий кардинал» Яценюка й один iз найодіозніших депутатів «Народного фронту» Андрій Іванчук поспіхом вивіз родину «на чужину». Але не політичні гоніння лякають найближчого соратника Прем’єр-міністра країни, а пильна увага українського суспільства та правоохоронних структур низки європейських держав до корупції в оточенні Арсенія Петровича. За даними джерел «Обозрєватєля», депутат вивіз свою сім’ю саме в той момент, коли згустилися хмари навколо його однопартійця, ще одного прем’єрського гаманця Миколи Мартиненка. Дружина Іванчука Ірина з дочкою Віталіною напередодні нового навчального року оселилися в елітному Монте-Карло, дівчинка навіть пішла в школу, зайнявши гідне місце серед дітей інших мільярдерів і мультимільйонерів.
Іванчук готує плацдарм для виїзду за кордон. Причиною тому послужили гучні звинувачення на адресу депутата про його причетність до корупційних схем на держпідприємствах. Щоб перевірити цю інформацію, «Обозрєватєль» вирішив відвідати заміський маєток подружжя Іванчукiв, а також подивитися, як живе права рука Яценюка.
Але спочатку наведемо трохи біографічних фактів про Андрія Іванчука.

«Сiрий кардинал» Яценюка i друг олiгархiв

Іванчук — фігура досить суперечлива й одіозна. Всі його кар’єрні злети безпосередньо пов’язані з кар’єрними успіхами нинішнього Прем’єр-міністра Яценюка, з яким вони подружилися ще в далекому 1991 році, під час спільного навчання на юрфаку Чернівецького державного університету ім. Юрія Федьковича. Після цього друзі організували спільний юридичний бізнес. Упродовж усього життя шляхи та бізнес-інтереси двох політиків тісно перепліталися.

Сьогодні Андрій Іванчук — народний депутат, голова парламентського Комітету з питань економічної політики. Його небезпідставно, поряд iз Миколою Мартиненком, іменують «касиром» партії. Він стояв біля витоків створення «Фронту змін», а потім і «Народного фронту».

Іванчук має широке коло бізнес-інтересів, де його партнерами були і є різні одіозні персонажі. Так, відомо, що левова частка його бізнесу орієнтована на енергетичний ринок України (виробництво і реалізація палива). Є в Іванчука, за інформацією численних ЗМІ, інтереси в медіа-бізнесі та аграрному секторі (сiльгосппідприємства та цукрові заводи). Після становлення Яценюка Прем’єром, подейкують, з’явилися інтереси до «Укрспирту» (контрабанда спирту в Молдову) і низки інших «хлібних» підприємств. Чимало було написано про спроби Іванчука підім’яти під себе термінал D в аеропорту «Бориспіль», де також мав свої інтереси донецький олігарх Леонід Юрушев, який спонсорував партії Яценюка, а також довгий час ділив одну приймальню з Іванчуком.

Давніми партнерами по бізнесу Іванчука є родина екс-«регіонала», перебіжчика з «НУНС» Валерія Келестина. Дочка «регіонала» раніше працювала помічницею нардепа Іванчука. Сьогодні ж серед його помічників є син Віктора Пилипишина — Олександр.

Окрім дружби з Яценюком, його впливовість обумовлюється тим, що він є головним лобістом інтересів олігарха Ігоря Коломойського в парламенті. Раніше в інформаційному просторі було широко розтиражовано звукозапис розмови людей, чиї голоси дуже схожі на голоси Коломойського та Іванчука. У тій розмові останній говорив, що всім у цьому житті зобов’язаний саме Ігорю Валерійовичу. Через кілька місяців запис дивним чином зник з інтернет-простору.

За твердженням Коломойського, Іванчук є його партнером у бізнесі з виробництва біоетанолу та альтернативних видів палива, хоча сам нардеп цю інформацію заперечує.

Узагалі, Іванчук раніше був вельми непублічною персоною. Саме завдяки Ігорю Коломойському та гучному скандалу навколо «Укрнафти» Іванчук знайшов загальнонаціональну популярність.

Хмари навколо нього згустилися, коли, за твердженням Сергія Лещенка, Іванчук на догоду олігарху, як голова комітету, блокував ухвалення закону «Про акціонерні товариства».

Серед фактів, які характеризують Андрія Іванчука, можна відзначити, що він неодноразово був помічений у «кнопкодавстві», незважаючи на декларування прихильностi європейським принципам демократії.

Саме сукупність усіх вищенаведених фактів зіграла з Андрієм Іванчуком злий жарт — сьогодні він ризикує стати вигнанцем.

Заміський маєток Іванчука

Особняк правої руки Яценюка розташований у селі Іванковичі Васильківського району Київської області. Вся дорога до маєтку Іванчука рясніє білбордами, які ненав’язливо натякають нардепу, що час зав’язувати з корупційними схемами і шукати притулок десь за кордоном: «Сєня, давай до побачення!», «Біжи, кролику, біжи!».

У селі Іванковичі, де розташований маєток Іванчука, ви не знайдете жодного більш-менш простого будинку. Часто-густо — елітні особняки, вартість яких, за інформацією ріелтерів, починається від двох мільйонів американських доларів.

Територія сімейного гніздечка Іванчука вражає багатством оздоблення. Так би мовити, «Межигір’я» в мініатюрі: особняк оточений подвійним парканом. Перший — у вигляді металевої решiтки, другий — цегляний, вимощений камінням. Із матеріалу, який було використано при будівництві огорожі, цілком можна було б побудувати багатоквартирний п’ятиповерховий будинок.

По периметру — безліч камер відеоспостереження та систем освітлення. За парканом — фешенебельний котедж, гостьовий будиночок і вольєри для тварин (сподіваємося, що не страусів).

Якби не зима й опале листя дерев, то нам навряд чи вдалося б розглянути хоч що-небудь, оскільки вздовж паркану в декілька рядів рясно висаджені дерева.

На території маєтку добре попрацювали ландшафтні дизайнери, що чітко видно зі знімків супутника на сервісі Google maps.

Є на фазенді Іванчука й невеликий ставок iз містком, стрижені кущики, композиції з екзотичних дерев і мощені доріжки. Все у кращих традиціях українського істеблішменту часів Януковича.

Андрій Іванчук любить різного роду символізм: Іванчук — Іванковичі тощо. Чи випадково — невідомо, але саме навпроти його маєтку розташована новозведена церква, яка, за дивним збігом обставин, носить аналогічне Іванчуковi ім’я — Андрія Первозванного.

Коли ми знiмали особняк Андрія Іванчука, до дверей церкви під’їхав позашляховик, за кермом якого сидів батюшка. Дивно, але, угледівши журналістів, він поспішив ретируватися. У досить непривітнiй формі святий батько наполягав, щоб ми його не знімали. Ми лише встигли запитати в нього, чи є Андрій Іванчук прихожанином церкви по сусідству. З відповіді стало зрозуміло, що батюшка знайомий з Іванчуком. Він порадив нам звернутися з цим питанням безпосередньо до депутата.

Узагалі ж варто зауважити, що це якийсь тренд політичних еліт України — мати власну церкву в себе на території. Приклад тому — власна церква на території сусіднього з Іванчуком маєтку.

Гостро стоїть питання про те, на які кошти утримують особняк. Згідно з декларацією Андрія Іванчука, він має вельми скромні доходи, якi навряд чи дозволяють утримувати такий маєток: будинок — 503,6 кв. м, розташований на 1,3 гектара. Також родина Іванчука має квартиру загальною площею 78,4 кв. м.

Як видно з публічної кадастрової карти України, маєток записано на дружину — Ірину Іванчук — і складається він із кількох ділянок.

Тепер невідомо, коли близькi Іванчука матимуть можливість насолодитися перебуванням у розкішному сімейному гніздечку.

Раніше, за словами односельців Іванчука, маєток охороняла спеціалізована охорона. Сьогодні ж — лише один нудьгуючий сторож. Оскiльки Андрій Іванчук вивіз родину за кордон, то через непотрібність він розпустив і весь обслуговуючий персонал, який працював у маєтку. Сусіди стверджують, що давно не бачили впливового односельця.

«Раніше там була якась активність, постійно багато різних крутих іномарок приїжджало, а зараз ні слуху ні духу. Ні дружини його не видно, ні дочки, нікого. Тільки сторож», — стверджує один із сусідів Андрія Іванчука, який побажав залишитися невідомим .

Відсутність сім’ї Іванчукiв у заміському маєтку недивна, оскільки, за нашою інформацією, незабаром пана Іванчука можуть піддати кримінальному переслідуванню.

Про те, де друг Яценюка Іванчук сховав свою родину і куди незабаром планує переїхати сам, читайте в наступній частині розслідування «Обозрєватєля».

Володимир УНЖИН
(«Обозрєватєль»)