Змагання стимулів

06.11.2015
Змагання стимулів

Урятувати команду від голу екс-«гірника» Вілліана 40-річний капітан «Динамо» Олександр Шовковський не зміг. (з сайта uefa.com)

Після того як на старті групового раунду ЛЧ-2015/2016 «Шахтар» зазнав двох поразок від головних конкурентів, а згодом іще й отримав несподіваного ляпаса від посереднього «Мальме», про вихід «гірників» до «плей-оф» Суперліги можна було забути. Натомість київські динамівці до екватора еліт-раунду підійшли в хорошому гуморі, посідаючи у своїй «пульці» друге місце. Аби міцно закріпитися на прохідній позиції, «біло-синім» був необхідний іще один позитивний результат у зустрічі з «Челсі». Утім здобути очки в головній грі еліт-раунду позавчора підопічні Сергія Реброва не змогли. «Вважаю, що це була ключова гра, і ми її, на жаль, програли. Тепер не все залежатиме від нас», — зазначив президент «Динамо» Ігор Суркіс.

Грати потрібно весь матч

Програти у гідній боротьбі «Челсі» на «Стемфорд Брідж» — не так уже й погано. Проте дивлячись на нинішній стан лондонського клубу, взагалі дивуєшся, яким чином «аристократам» удалося виграти попередній чемпіонат Англії. Подейкують, що причиною нинішніх негараздів команди Жозе Моуріньйо став внутрішній конфлікт, головною дійовою особою, як не дивно, є сам португальський наставник. Усе почалося зі сварки гордого та самовпевненого керманича «блакитних» з лікарем команди Євою Карнейро. Португальцеві не сподобалося надмірно бережливе ставлення фахівця-жінки до здоров’я футболістів. Останнім же часом британські ЗМІ писали про те, що на «кораблі» «аристократів» визрів бунт проти «Особливого», провідником якого значився Сеск Фабрегас. Проте напередодні поєдинку з «Динамо» іспанський плеймейкер спростовував чутки. «Хочу повідомити, що я дуже щасливий у «Челсі» і в мене хороші стосунки з головним тренером. Можливо, дехто намагається дестабілізувати ситуацію в клубі, але я вірю, що ми виберемося з цієї ситуації», — написав у своєму «Твіттері» Сеск.

Хай там як, а в поточній національній першості «Челсі» виграв лише три з 11-ти поєдинків і зі скромним очковим доробком наразі посідає в турнірній таблиці лише 15-те місце. Не вразили своєю грою «аристократи» й у першому поєдинку проти «Динамо» — у Києві.

Відтак динамівці могли сміливо розраховувати на повторення «подвигів» «Ліверпуля», «Крістал Пеласа», «Саутгемптона» та «Суонсі», котрим у нинішньому сезоні пощастило відібрати очки у чинного чемпіона Англії на його полі. Загалом від своєї мети динамівці перебували не так уже й далеко. Проте втримати до фінального свистка нічийний результат їм не вдалося. Від чергової ганьби «Челсі» й Моуріньйо врятував екс-гравець «Шахтаря» Вілліан, який за сім хвилин до завершення основного часу поєдинку красивим обвідним ударом зі штрафного забив у ворота Шовковського переможний м’яч.

«Могли дотиснути «Челсі», — заявив наставник «біло-синіх» Сергій Ребров. — Можливо. Але для цього динамівцям потрібно було грати на максимумі своїх можливостей упродовж усього поєдинку. Нав’язати ж свою гру маститому опоненту київські футболісти змогли лише в другому таймі».

«Звісно, у футболі не обійтися без везіння. Але потрібно грати не сорок хвилин, а весь матч. Та ще і з такою командою, яка, можна сказати, поранена, і поранена дуже тяжко. Було зрозуміло, що гравці «Челсі» робитимуть усе можливе, щоб якщо не врятувати свою репутацію, то принаймнi врятувати свого тренера», — наголосив Суркіс.

Могло бути й більше

На думку спеціалістів, мотиваційний чинник мав вирішальне значення і в повторній зустрічі «Шахтаря» з «Мальме». Як видно з розгромного рахунку на користь «гірників», кращими стимули були у підопічних Мірчи Луческу. «Гадаю, «Мальме» має бути задоволений, що матч завершився тільки з рахунком 4:0 — могло бути набагато більше», — сказав румунський наставник донеччан.

Зазначимо, що після мінімальної поразки в Швеції «Шахтар» узагалі ризикував залишитися без єврокубкової весни. Аби претендувати на путівку до Ліги Європи, український віце-чемпіон мусив удома перемогти «Мальме» — прямого конкурента за цю перепустку — з різницею, як мінімум, у два голи. Завдання «помаранчево-чорні» перевиконали, суттєво покращивши при цьому свій голевий баланс, адже перше коло групового раунду підопічні Луческу завершили з «нулем» у графі «забиті м’ячі».

Поки ж «Шахтар» лише мріє про Лігу Європи, один із його опонентів по квартету — «Реал» — достроково кваліфікувався до «плей-оф» ЛЧ. За два тури до завершення групового етапу місце в «топ-16» Суперліги теж уже забронювали «Зеніт» та «Манчестер Сіті».

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 4-й тур.

Група А.

«Шахтар» (Україна) — «Мальме» (Швеція) — 4:0

Голи: Гладкий, 29; Срна, 48 (пен.), Едуардо, 55; Тейшейра, 73

«Шахтар»: Каніболоцький, Срна, Ракицький, Кучер, Азеведо, Степаненко, Фред (Тайсон, 68), Марлос, Тейшейра, Бернард (Коваленко, 75), Гладкий (Едуардо, 46)

«Мальме»: Віланд, Тіннерхольм, Арнасон, Бенгтссон, Конате, Родич, Левицьки (Ракіп, 11), Аду, Бергет (Йотун, 46), Джурджич (Ейкрем, 74), Розенберг

Попередження: Степаненко, 61; Срна, 68; Кучер, 88; Тейшейра, 90+1 — Арнасон, 47; Йотун, 47

Вилучення: Арнасон, 90 («М»)

Суддя — Хецеган (Румунiя).

Львів, «Арена Львів», 32 600 глядачів.

«Реал» (Іспанія) — «ПСЖ» (Франція) — 1:0 (Начо, 35).

Турнірне становище: «Реал» — 10, «ПСЖ» — 7, «Шахтар», «Мальме» — 3.

Група В. «Манчестер юнайтед» (Англія) — ЦСКА (Росія) — 1:0 (Руні, 79), ПСВ (Голландія) — «Вольфсбург» (Німеччина) — 2:0 (Локадія, 55; де Йонг, 86).

Турнірне становище: «МЮ» — 7, ПСВ. «Вольфсбург» — 6, ЦСКА — 4.

Група C. «Астана» (Казахстан) — «Атлетико» (Іспанія) — 0:0, «Бенфіка» (Португалія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 2:1 (Жонас, 52; Луїзао, 67 —Подольськи, 58; вилучення: Гайтан, 85 («А»)).

Турнірне становище: «Бенфіка» — 9, «Атлетико» — 7, «Галатасарай» — 4, «Астана» — 2.

Група D. «Боруссія» (М, Німеччина) — «Ювентус» (Італія) — 1:1 (Джонсон, 18 — Ліхтштайнер, 44; вилучення: Ернанес, 53 («Ю»)), «Севілья» (Іспанія) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 1:3 (Тремулінас, 25 — Стерлінг, 8; Фернандіньйо, 11; Боні, 36).

Турнірне становище: «МС» — 9, «Ювентус» — 8, «Севілья» — 3, «Боруссія» (М) — 2.

Група E. «Барселона» (Іспанія) — БАТЕ (Білорусь) — 3:0 (Неймар, 30 (пен.), 83; Суарес, 60), «Рома» (Італія) — «Байєр» (Німеччина) — 3:2 (Салах, 2; Джеко, 29; П’янич, 81 (пен.) — Мехмеді, 46; Ернандес, 51; вилучення: Топрак, 79 («Б»)).

Турнірне становище: «Барселона» — 10, «Рома» — 5, «Байєр» — 4, БАТЕ — 3.

Група F. «Баварія» (Німеччина) — «Арсенал» (Англія) — 5:1 (Левандовський, 10; Мюллер, 29, 89; Алаба, 44; Роббен, 55 — Жиру, 69), «Олiмпіакос» (Греція) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 2:1 (Пардо, 65, 90 — Ходжич, 21; вилучення: Пиварич, 79 («Д»)).

Турнірне становище: «Баварія», «Олімпіакос» — 9, «Динамо» (Зг), «Арсенал» — 3.

Група G. «Челсі» (Англія) — «Динамо» (Україна) — 2:1

Голи: Драгович, 34 (у свої ворота), Вілліан, 83 — Драгович, 78

«Челсі»: Бегович, Баба, Террі, Зума, Аспілікуета, Матич, Рамірес, Вілліан (Кехілл, 90+1), Фабрегас (Педро, 80), Оскар (Азар, 80), Д. Коста

«Динамо»: Шовковський, Віда, Хачеріді, Драгович, Антунеш, Сидорчук (Гармаш, 46), Рибалка, Ярмоленко, Буяльський, Гонсалес, Кравець (Мораес, 56)

Попередження: Гонсалес, 26; Антунеш, 59; Буяльський, 72

Суддя — Краловець (Чехія).

Лондон, стадіон «Стемфорд Брідж», 40 800 глядачів.

«Маккабі» (Т-А, Ізраїль) — «Порту» (Португалія) — 1:3 (Захаві, 75 (пен.) — Тельйо, 19; Андре, 49; Лайюн, 72).

Турнірне становище: «Порту» — 10, «Челсі» — 7, «Динамо» — 5, «Маккабі» (ТА) — 0.

Група H. «Ліон» (Франція) — «Зеніт» (Росія) — 0:2 (Дзюба, 25, 57; вилучення: Гоналон, 72 («Л»)), «Гент» (Бельгія) — «Валенсія» (Іспанія) — 1:0 (Кумс, 49 (пен.)).

Турнірне становище: «Зеніт» — 12, «Валенсія» — 6, «Гент» — 4, «Ліон» — 1.

* * *

Юнацька Ліга чемпіонів (до 19 років). 4-й тур. Група А. «Шахтар» — «Мальме» — 3:1.

Турнірне становище: «ПСЖ» — 7, «Реал» — 6, «Мальме» — 5, «Шахтар» — 4.

Група G. «Челсі» — «Динамо» — 3:1.

Турнірне становище: «Челсі» — 10, «Порту» — 7, «Динамо» — 4, «Маккабі» — 1.