Вибороти право обирати владу

28.10.2015

Минулої неділі в Україні відбулися місцеві вибори, на яких громадяни обирали членів місцевих рад і мерів міст. Основними конкурентами за голоси українців на цих виборах стали політичні сили, які сьогодні входять до парламентської коаліції, та Опозиційний блок. За попередніми результатами голосування (станом на 27.10.2015 р.) Опозиційний блок здобув безумовну перемогу в шести областях України: Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській та Одеській. У Харківській, Кіровоградській, Херсонській областях Опоблок на другому місці, а ще в восьми регіонах — подолав 5-відсотковий прохідний бар’єр.

Окрім того, два кандидати від Опозиційного блоку на пост мерів міст здобули впевнену перемогу вже в першому турі, зокрема в Слов’янську Вадим Лях отримав 51,7% голосів виборців, а Сергій Шилін у Лисичанську — 52, 4%. Низка опозиційних кандидатів також вийшла у другий тур виборів мерів міст: у Дніпропетровську — Олександр Вілкул, Кривому Розі — Юрій Вілкул, Краматорську — Андрій Панков, Запоріжжі — Володимир Буряк, Миколаєві — Ігор Дятлов.

Незважаючи на такий результат, у партії називають вибори одними з найбрудніших за всю історію України. «Більш брудних і проблемних виборів у нашій країні ще не було. З боку влади був задіяний повний букет порушень: адміністративний тиск, тиск на кандидатів від Опозиційного блоку з використанням правоохоронних органів, пiдкуп голосів», — сказав народний депутат, голова парламентської фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко.

За його словами, на цих виборах серйозним випробуванням для Опозиційного блоку стала реєстраційна епопея в Харківській області, в результаті якої кандидатів від партії у містах і селищах рішенням влади не допустили до виборів. «Тому ми не будемо визнавати вибори в тих містах і районах, де наші представники були позбавлені права брати участь у виборчому процесі. Ми будемо домагатися через суд, щоб їх визнали такими, що не відбулися», — заявив Юрій Бойко.

На переконання представників Опозиційного блоку, влада зірвала вибори у Маріуполі та Красноармійську, оскільки розуміла, що в цих містах симпатії більшості виборців на боці опозиції. У партії наголошують: за даними соцопитувань, у Маріуполі за Опозиційний блок готові були проголосувати близько 83% виборців. А у Красноармійську партія виграла б з результатами більше ніж у дві третини голосів.

«Те, що в Маріуполі не пройшли вибори — це трагедія. Це українське місто і люди заслуговують на те, щоб вибрати свою владу. За цим фактом ми будемо звертатися до міжнародного співтовариства, оскільки це кричущий випадок», — наголосив Юрій Бойко. Лідер Опозиційного блоку також пообіцяв, що вже найближчим часом у парламент буде внесено законопроект  про проведення виборів у Маріуполі й у Красноармійську. «Ми будемо вимагати від депутатів ухвалити його за найкоротші терміни. А винні у зриві виборів мають бути притягнуті до відповідальності», — додав Юрій Бойко.

Окрім того, Опозиційний блок також продовжує боротьбу за проходження до Київради, бо за результатами паралельного підрахунку голосів, він подолав прохідний бар’єр, але в результаті фальсифікацій на частині дільниць результати поки спотворено. Зокрема, партія вимагає перерахувати голоси на низці дільниць у різних районах столиці. Станом на 27 жовтня юристам вдалося добитися перерахунку голосів на одній із дільниць у Дарницькому районі, де в день голосування  відбувалися махінації, а саме — використовувалася технологія під назвою «косинка», коли виборці голосували чужими бюлетенями із заздалегідь проставленими відмітками.

«Брудні технології, які активно застосовувалися на цих виборах, значною мірою спотворили волю людей. Влада продовжує займатися різного роду фальсифікаціями, — тепер при підрахунку голосів — і робить усе для того, щоб не допустити до міської ради опозицію. Ми продовжуємо домагатися перерахунку і боремося за кожен вкрадений у киян голос», — зазначив лідер київського Опозиційного блоку Олександр Пузанов.