Простяться кішці мишчині сльози

14.10.2015
Простяться кішці мишчині сльози

Зняття санкцій ЄС — iще одна перемога Лукашенка.

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу погодилися щодо тимчасового призупинення санкцій проти керівництва Білорусі після президентських виборів, на яких знову переміг Олександр Лукашенко. Про це заявив держсекретар Франції з європейських справ Арлем Дезір після засідання глав МЗС країн-членів ЄС у Люксембурзі, повідомляє агентство dpa. «Є рішення впродовж наступних чотирьох місяців призупинити санкції», — зазначив він. При цьому Дезір наголосив, що ЄС може в будь-який момент відновити їх, якщо побачить, що ситуація з демократією в Білорусі знову погіршується.

У Європі заспокоєні...

Нагадаємо, в середині 2000 років Євросоюз запровадив заборони на в’їзд та фінансові обмеження проти Лукашенка та близько 175 білоруських високопосадовців. Термін дії цих санкцій закінчується наприкінці жовтня. За словами міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, штрафні заходи після запланованого закінчення їх термiну в жовтні хоча формально й будуть, швидше за все, продовжені, але їх впровадження буде «призупинено». «Потім на початку (2016-го. — Ред.) року ми оцінюватимемо, чи може термін дії санкцій сплисти», — цитує Штайнмаєра інформагенція «Франс пресс».

Євросоюз прагне будь-яким чином позбутися зайвих проблем, як-то недемократичність білоруського режиму чи навіть анексії Криму та російської інтервенції на Донбасі. І при цьому Брюссель ігнорує заяви своїх же союзників чи експертів. Спостерігачі від ОБСЄ гостро розкритикували останні президентські вибори в Білорусі. Глава делегації спостерігачів ОБСЄ на цих виборах Кент Харстедт заявив позавчора: голосування було далеким від демократичних стандартів. Цілком зрозуміло, що Білорусь iще має пройти дуже довгу дорогу, щоб виконувати прийняті нею демократичні зобов’язання. Він наголосив, що нещодавнє звільнення політичних в’язнів у Білорусі та доброзичливе ставлення до спостерігачів — це позитивні обставини. Однак породжені цим сподівання на більш демократичний виборчий процес не справдилися. На думку Харстедта, особливе розчарування викликають порушення під час підрахунку голосів. Глава місії ОБСЄ, однак, висловив сподівання, що «білоруський уряд матиме політичну волю розпочати ґрунтовний процес реформ, які ми готові підтримати».

Глава делегації Парламентської асамблеї Ради Європи Реха Денемец у свою чергу наголосив, що хоча на виборах минулої неділі білоруські виборці отримали можливість здійснювати свій вибір прозоріше, але сама процедура підрахунку голосів вимагає значного вдосконалення, а «вибори не обмежуються днем голосування». «Білорусь повинна реформувати законодавство, щоб гарантувати такі політичні умови, які зроблять можливою справжнє чесне суперництво. Це ключова умова довготермінової демократичної стабільності країни», — зазначив Денемец.

Глава місії Парламентської асамблеї ОБСЄ Джим Уелш iз задоволенням оцінив конструктивну роль Білорусі в організації діалогу стосовно України, але наголосив: якщо йдеться про сам виборчий процес, то залишається ще багато зробити, передусім у галузі гарантування репрезентативності виборчих комісій та чесності і прозорості підрахунку голосів.

...а в США «розчаровані»

У США заявили, що «розчаровані» президентськими виборами в Білорусі, бо вони не виправдали очікувань на вільне і чесне волевиявлення. Представник Держдепартаменту США Марк Тонер заявив, що міжнародні спостерігачі відзначили «серйозні проблеми» під час голосування 11 жовтня, за підсумками якого чинний президент Олександр Лукашенко з понад 83 відсотками голосів виборців був переобраний на п’ятий термін. Проблеми, за словами речника Держдепартаменту, були пов’язані з неможливістю міжнародних та місцевих спостерігачів спостерігати за підрахунком голосів. Крім того, Тонер заявив про майже повну відсутність представників від опозиції чи незалежних спостерігачів у виборчих комісіях.

Один iз колишніх політв’язнів, звільнених за рішенням Лукашенка напередодні президентських виборів, лідер незареєстрованої Білоруської соціал-демократичної партії, колишній кандидат у президенти Микола Станкевич заявив в інтерв’ю «Міжнародному французькому радіо», що, на його думку, останні вибори були фарсом, а зняття санкцій iз білоруського режиму стане для білорусів доказом, що для Заходу цінності свободи та демократії залишаються лише словами.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>