Проект бюджету вiд опозицiї

09.10.2015
Проект бюджету вiд опозицiї

Борис Колесніков.

Чим ближче до грудня, тим частіше державні мужі говорять про те, з яким бюджетом Україна увійде в новий рік. Для того щоб дотриматися законодавчих вимог, чинний уряд 14 вересня вніс до парламенту проект державного бюджету на 2016 рік. Зробив він це для «галочки», оскільки одразу ж і відкликав документ для доопрацювання. Скоріше за все, у Верховній Раді остаточний проект держбюджету з’явиться вже тільки в грудні. Свій альтернативний соціально орієнтований проект державного бюджету готує і Опозиційний уряд.

У міністерствах повинно працювати 15-20 людей

В Опозиційному уряді заявили, що вже наступного тижня планують презентувати свій проект бюджету на 2016 рік. «На наступному кабміні, 15 жовтня, ми представимо альтернативний проект бюджету, де буде показано чинній владі, як дійсно будується соціально орієнтована ринкова економіка», — сказав прем’єр-міністр Опозиційного уряду Борис Колесніков під час засідання «тіньового» Кабміну, яке відбулося в середу.

Він підкреслив, що Опозиційний уряд розробив реальний проект держбюджету, в якому закладена зарплата вчителя на рівні п’яти тисяч гривень, передбачено скорочення чиновницького апарату міністерств до 15-20 чоловік, а також скасовано обласні держадміністрації.

Опозиційний прем’єр додав, що влада, перш ніж обкладати людей новими податками, повинна максимально скоротити всі витрати на утримання чиновницького апарату. «Влада повинна сказати, що ми відмовилися від усіх витрат, від чого можна відмовитися, а тепер ми просимо бізнес допомогти нам у виконанні соціальних зобов’язань перед українським народом», — заявив Борис Колесніков.

За рахунок населення влада намагається закрити дірки в НАК «Нафтогаз»

Під час засідання Опозиційного уряду значну увагу було приділено темі підготовки України до зими, тарифам на опалення та проблемі отримання громадянами субсидії. За словами міністра палива і енергетики «тіньового» кабміну Володимира Макухи, у багатьох регіонах люди місяцями очікують оформлення субсидій, цілодобово стоять у чергах, щоб підтвердити дійсність тієї чи іншої довідки. 

«Обіцяна народу спрощена система доплат не діє, єдиний реєстр пільговиків працює з перебоями, а співробітники регіональних відділень соцзабезу не справляються з валом заявок», — підкреслив він. У цілому, за словами опозиційного міністра, кількість оформлених субсидій не становить і половини тієї кількості, які громадяни України мали право отримати. А часу на те, щоб їх оформити до початку опалювального сезону, вже не залишилося.

Володимир Макуха також звернув увагу на те, що маніпуляції з вихідними даними про обсяги внутрішнього видобутку і споживання призвели до того, що замість реальної ціни газу для населення у розмірі 2880 грн. за тис. куб. м (з урахуванням усіх податків і зборів) влада встановила ціну 7188 грн. за тис. куб. м.

«На кожній тис. куб. м українського газу владі вдалося «заощадити» 4308 грн. або 60% встановленої ціни. При цьому тільки невелика частина коштів іде облгазам на оплату транспортування газу споживачам (це 746 грн.), а левова частка цього додаткового доходу (+3454 грн.) направляється до бюджету НАК «Нафтогазу України» — фактичного посередника між видобувними компаніями і населенням. Тобто, підвищуючи тарифи, нинішня влада намагається за рахунок населення забезпечити беззбитковість компанії-прокладки — НАК «Нафтогаз», — сказав він.

Не залишив опозиційний міністр без уваги і рішення Кабміну, ухвалене наприкінці минулого тижня. Воно стосується встановлення в опалювальний період для всіх груп населення ціни на газ — 3,6 грн. за кубометр при місячному споживанні до 200 кубометрів газу. «Це рішення подається владою як соціальна знижка, яка становить 50% від «ринкової ціни». Однак, на жаль, це всього лише чергова маніпулятивна технологія влади», — підкреслив Володимир Макуха. Він пояснив, що насправді основна маса споживачів, на яких поширюється ця знижка, — це, в першу чергу, жителі багатоквартирних будинків, що використовують газ для приготування їжі і спалюють невеликі його обсяги. Тому, як наголосив опозиційний міністр, зниження ціни в опалювальний період (а в інший час ціна залишається на колишньому, позамежному, рівні), не дозволить істотно скоротити платежі домогосподарств за комунальні послуги.

Забезпечення чесних виборів

Хоча теми місцевих виборів і не було на порядку денному Опозиційного уряду, обійти її увагою в «тіньовому» кабміні не могли. Адже в цілому ряді регіонів влада намагається не допустити опозицію до участі в кампанії. На думку «тіньового» прем’єра Бориса Колеснікова, зараз потрібно дискутувати не про можливість виборів на непідконтрольних територіях, які пройдуть наступного року, а зайнятися виборами в решті частини України, які відбудуться вже за два тижні.

«Нехай влада для початку чесно і справедливо проведе вибори на контрольованих Україною територіях. Тому що, в Харкові досі немає рішення щодо участі у виборах Опозиційного блоку. У Слов’янську Донецької області досі не реєструють кандидата опозиції — простого малого підприємця, який, безумовно, виграє вибори міського голови», — резюмував Борис Колесніков.