Рибне місце

21.07.2015
Рибне місце

Ловись, рибко, велика та маленька.

Херсонський осетровий завод випустив у Дніпро півтора мільйона мальків стерляді — це рекордний показник за останні десять років.

У цьому році співробітники Херсонського осетрового заводу отримали на міжнародній виставці вже шосту золоту медаль за високі показники вирощування стерляді. Цього разу рибоводів нагородили за те, що їм вдалося перевиконати державний план на 18 відсотків.

«Наш завод став унікальним підприємством, аналогів якому немає не тільки в Україні, а й у Європі, — заявив директор Дніпровського виробничо-експериментального осетрового заводу Віталій Плугатар. — Уже третій рік поспіль ми є повноцінними членами NACEE (мережа центрів аквакультури в Центральній і Східній Європі). Іноземні колеги досить часто запрошують нас, як висококласних фахівців своєї справи, на зариблення водоймищ у багатьох країнах світу».

Відзначимо, що ще сім років тому на Херсонському осетровому заводі було лише 68 штук маточного поголів’я стерляді, а зараз їх загальна чисельність вже перевищила шість тисяч голів.

Вага одного малька стерляді не перевищує трьох грамів, тож він легко вміщується на долоньці дитини. Щоб ці мальки перетворилися на повноцінних рибин — їм необхідно створити умови для розвитку.

«Спочатку мальків стерляді поміщають у спеціальний накопичувач, а вже потім через спеціальний канал вони долають шлях до розподільника і тільки після цього проходять адаптаційний період в умовах природної водойми, — розповіла директор української акліматизаційної станції, голова комісії з випуску риби у природні водойми Евеліна Зайченко. — Риба, що вже трохи підросла, може почати їсти ті продукти, які самостійно знайде у водах Дніпра».

За словами директора Дніпровського виробничо-експериментального осетрового заводу Віталія Плугатара, незважаючи на те, що стерлядь офіційно зарахована до Червоної книги України як зникаючий вид, цього року херсонцям вдалося настільки збільшити її чисельність, що вже можна говорити про видачу державних квот на вилов стерляді. Уже цього року в агентство рибного господарства України будуть подані документи про те, що зафіксований масовий приріст цінних видів риби у водоймах Херсонщини після успішного зариблення стерляддю низов’їв Дніпра.

«Ми є державним підприємством, отож нам би хотілося, щоб держава могла видавати квоти на вилов стерляді, а також проводити тендери на дозвіл вилову», — пропонує Віталій Плугатар.

Завдяки штучному зарибленню Дніпра та його приток кількість цінних порід риби у водоймах України в цьому році перевищила показники останніх десяти років. Проте відзначимо, що особливо клопітно доводиться співробітникам Херсонського осетрового заводу взимку. Так, минулого року через небувалі холоди під кригою задихнулося кілька сотень дорослих особин рідкісних осетрів, стерлядей та північноамериканських лопатоносів, яких раніше виростили у штучних ставках на базі Дніпровського осетрового виробничо-експериментального рибоводного заводу в Білозерському районі Херсонської області.

Щоб утримати крихкий баланс кисню у штучних водоймищах, замість широких ополонок працівники заводу використовують оберемки заздалегідь нарубаного очерету. Ці природні «трубопроводи» вморожують у лід таким чином, щоб повітря вільно надходило у воду. Крім цього, цілий рік іхтіологи щодня вранці та ввечері відбирають проби води зі ставків за допомогою спеціального приладу канадського виробництва. У разі небезпечної зміни параметрів води розумна електроніка відразу подає тривожний сигнал.