«Я приїду і вб’ю тебе на місці!»

21.07.2015

Стаття «Пристрасті навколо храмів», яка була опублікована в нашій газеті від 3 липня 2015 року, викликала у деяких фігурантів критики неадекватну реакцію. Про це йдеться на офіційному сайті Інституту масової iнформації:

«Журналіст всеукраїнської газети «Україна молода», член Національної спілки журналістів України Андрій Багнюк заявляє про погрози від невідомого чоловіка, який назвався сином жінки, про яку журналіст згадав у статті «Пристрасті навколо храмів». Про це йдеться у його заяві, надісланій ІМІ. За словами журналiста, погрожувати йому стали після виходу 3 липня його статті «Пристрасті навколо храмів», де йшлося про перехід православних громад Тернопільщини під юрисдикцію Київського патріархату.

Як розповів Багнюк, 28 червня він побував у селах Куликів і Катеринівка Тернопільської області для підготовки матеріалу про перехід місцевих парафій УПЦ під юрисдикцію Київського патріархату. За його словами, він поспілкувався з симпатиками як Московського, так і Київського патріархатів, і 3 липня матеріал був опублікований у двох газетах. У газеті «Україна молода» він, зокрема, згадує про деяку Ніну Райтер, котра як автор пише у статті, є «проросійською активісткою». А у варіанті статті для газети «Діалог» (Кременець) журналіст написав таке: «Зрадниками» тут називають, окрім мами бійця АТО Ніни Райтер, Інну і Людмилу Колодій, Олексу Дреля... Затятих «москалів» лишилося з десяток. Питання, чи захочуть вони й надалі йти супроти громади...». Ці фрази зі статті Багнюк вважає «адекватними оціночними судженнями». При цьому особисто поспілкуватися з Райтер йому не вдалося, пише він.

А 10 липня зранку йому на телефон подзвонив невідомий чоловік, який представився сином Ніни Райтер і почав, зазначив Багнюк, погрожувати смертю. «Представившись сином Ніни Райтер (її я згадував у своїй публікації), він сказав, ніби приїхав із зони АТО (у відпустку) і хоче зустрітися зі мною. Пропозицію телефонного спілкування категорично відкинув. ... Запитав, чим саме я «оббрехав» його маму? Вона що, до Київського патріархату ходить? І як може мати бійця АТО давати пожертви церкві МП — це ж непряме фінансування сепаратистів! Я мав бажання запитати про це особисто Н.Райтер, однак її не знайшов, про що і зазначив у своїй кореспонденції. Тоді той, що зателефонував, почав висловлюватися ще брутальніше, нецензурно. А наостанок пригрозив мені смертю: «Я воюю, б..., а ви тут...Ти х-ю... Я зараз адресу знайду твою... Я приїду і вб’ю тебе на місці... Я сказав!» — розповів Багнюк. При цьому він зауважив, що розмову з невідомим записав на диктофон.

Також журналіст додав, що до розмови з ним цей чоловік «з’ясовував стосунки» у редакції газети «Діалог», про що повідомила Багнюка редактор В.Іваницька.

Журналіст звернувся з заявою про погрози до Кременецького райвідділу МВС України та військового комісара Ю.Фещенка. Зокрема, у заяві до міліції він просить «вжити передбачених чинним законодавством України заходів, передовсім з убезпечення мого життя, і покарання винуватців». А також «врахувати ухвалений (у травні 2015 року) Верховною Радою Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів». У коментарі ІМІ Андрій Багнюк повідомив, що пов’язує погрози саме з виходом зазначеної статті. «Саме зі статтею...» — сказав автор, додавши, що він у Кременці нещодавно і у нього ворогів немає».