Утікач на лікарняному

10.06.2015
Утікач на лікарняному

Клюєв обіцяв не ховатися від слідства...

Коли за часiв Кучми чи Януковича треба було розігнати протестувальникiв проти влади, правоохоронні органи діяли напрочуд швидко та злагоджено. Але коли на кону стоїть потреба не проґавити когось iз топових чиновників, звинувачених у скоєнні злочину, жвавість правоохоронців випаровується. Свого часу силові відомства преспокійно «упустили» як самого Януковича, так і провідних персон iз його кліки. Припустимо, що тоді — себто на другий-третій день після перемоги Революції гідності — ці самі відомства очолювали старі кадри, які не могли діяти проти своїх господарів. Але ось прийшли нові, котрі так і не розслідували розстріли Євромайдану, і одне з останніх досягнень яких — це зниклий (поки що) Сергій Клюєв.

Хто шукає «скарб»?

Наш читач пам’ятає, що Сергій Клюєв — це молодий брат колишнього віце-прем’єра Андрія Клюєва і чинний народний депутат України від фракції «Опозиційний блок», позбавлений (згідно з рішенням Верховної Ради) імунітету парламентарiя. Йому інкримінують економічні злочини — шахрайство, заволодіння державними коштами, перевищення службових повноважень тощо. Третього червня, відразу після голосування у Раді за притягнення його до відповідальності, Клюєв намагався втекти в Австрію, але прикордонники його завернули. Наступного дня нардепа чекали на допит в ГПУ, проте Клюєв на Різницьку так і не з’явився.

Відучора досьє парламентарiя з’явилося на сайті МВС. Відповідальним за його справу органом визначили Службу безпеки України, але та зазначила: кримінальних проваджень проти Клюєва не існує. Пізніше Генпрокуратура уточнила: відомство винесло постанову про оголошення народного депутата у розшук і направило її в СБУ, яка має з’ясувати місцезнаходження зниклого політика. Речник МВС Артем Шевченко додав: його відомство виконало суто технічну функцію і внесло Сергія Клюєва в розшукову базу. «Оскільки Служба безпеки отримала доручення від Генпрокуратури проводити слідчі дії, відповідно, вона цим і займається», — зазначив Шевченко.

Що стосується Прикордонної служби, то вона звітує: Клюєв кордон не перетинав. Цим у прикордонників поцікавився нардеп від «Народного фронту», радник глави МВС Антон Геращенко. «Зв’язувався з керівництвом Прикордонної служби. Громадянин Клюєв Сергій Петрович законним способом кордон України не перетинав. Тобто або він перебуває в Україні, або він тікав, незаконно перетинаючи кордон України, і до інкримінованих йому злочинів додасться ще один», — зазначив Геращенко. Від себе додамо: якщо з’ясується, що Клюєв перетнув кордон незаконно, проблем побільшає не в одного лише нього.

Просто трішки прихворів

Тим часом адвокат Клюєва (і колишній захисник Юлії Тимошенко) Юрій Сухов сказав у коментарі Hromadske.tv, що його підзахисний не може перебувати у розшуку, бо він навіть не отримав офіційної підозри, не кажучи вже й про виклик на допит. Місце перебування свого підопічного Сухов не уточнив.

Депутат від БПП Сергій Лещенко додає до цього, що відсутність Клюєва на допиті в понеділок його адвокати пояснили хворобою свого клієнта. «Він мав прийти на допит до Генпрокуратури, де йому планували оголосити підозру. Після цього Клюєву мали обрати міру запобіжного заходу. Планували заставу, оскільки його підозрюють у ненасильницькому злочині, і кодекс це дозволяє. Але оскільки Клюєв так і не з’явився, слідчий ГПУ виніс постанову про розшук Клюєва і дав доручення СБУ організувати цей процес. Та в понеділок адвокати Клюєва вийшли на зв’язок і сказали, що їхній клієнт не тікав, а був на лікарняному, і що він дійде до прокуратури з довідкою про свою хворобу. У підсумку всі чекають кінця дня — з’явиться Клюєв у слідчого чи ні», — написав Лещенко у «Фейсбуці». А згодом додав: «На допит він не прийшов. Прокуратура готуватиме звернення до Ради щодо дозволу на арешт Клюєва».

Сам Клюєв не раз наголошував на своїй невинуватості й обіцяв від правосуддя не ховатися. «Я сподіваюся, що все-таки те свавілля, яке зараз триває, українські суди помітять. Якщо ні — піду в Європейський суд. Нікуди виїжджати не збираюся», — казав Клюєв.

Що ж, можливо, за межі України він дійсно не виїжджав. Принаймні поки що.

Приготуватися Мельничуку

Що стосується клюєвського «товариша по нещастю» — колишнього командира батальйону «Айдар» Сергія Мельничука (з котрого імунітет було знято одночасно з Клюєвим), то Генеральна прокуратура зважувала аж до вчора, який для нього обрати запобіжний захід

Визначитися ГПУ обіцяла до 9 червня, проте, вийшовши з будівлі ГПУ (куди його викликано на десяту ранку), Мельничук повідомив таке: «Ніякого запобіжного заходу мені не оголосили і не обрали. Намагалися вручити підозру, але робили це не за протоколом, тобто не дотримувалися вимог законодавства. Вони мені нічого не вручили, адже порушили процедуру. Я хотів би, щоб усі ЗМІ прийшли і подивилися на цей безлад», — поскаржився Мельничук, якого обвинувачують у створенні на основi частини бiйцiв «Айдару» незаконного збройного формування і в бандитизмі.