Коли говорять гармати, виборці мовчать

14.05.2015

Місцеві вибори на території Донбасу, підконтрольній незаконним озброєним формуванням, можливі тільки після повного припинення вогню і відведення важкого озброєння. Про це вчора на прес-конференції в Києві заявив заступник глави моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг.

За його словами, місія ОБСЄ готова надати підтримку в процесі підготовки виборів. Але наразі таких умов на території так званих «ДНР» і «ЛНР» немає. За висновком місії ОБСЄ, ні влада України, ні бойовики не закінчили відведення важкого озброєння, як це передбачено мінськими угодами. А лише після цього, після припинення вогню та стабілізації ситуації, «ми зможемо говорити про підготовку до виконання інших заходів, передбачених мінськими угодами», — зазначив пан Хуг.

Крім іншого, він попросив офіційний Київ поліпшити механізм пропуску людей із зони АТО на мирну територію України. «Існуюча пропускна система обмежує можливість людей покинути зону конфлікту», — сказав представник ОБСЄ. Вона значно обтяжена вимогами щодо отримання перепусток, і «людям доводиться проводити багато часу в чергах для отримання необхідних документів». Декому доводиться чекати близько 50 днів, щоб отримати перепустку.

Представники ОБСЄ зазначили, що цивільні особи в зоні АТО стикаються також iз проблемою отримання гуманітарної допомоги.