Свобода, що веде на Острів

13.05.2015

Президент Франції Франсуа Олланд став першим лідером держав Євросоюзу, що здійснив офіційний візит на Кубу та зустрівся з лідером кубинців Раулем Кастро. Починаючи з 1898 року, жоден президент Франції не відвідував цю острівну державу. «Я хочу сказати кубинцям, що ми стоятимемо на їхньому боці, якщо вони робитимуть необхідні кроки до відкриття їхньої країни», — наголосив Олланд перед відльотом на Кубу, зазначивши, що вона стоїть «перед новим відліком у часі».

Очільник П’ятої республіки сподівається одержати зиск від нещодавнього зближення Куби і США, щоб зміцнити позиції французького бізнесу на острові. Париж хоче оперативно скористатися потеплінням між Гаваною та Заходом і розвинути економічне співробітництво з Островом Свободи. Із цією метою під час візиту Олланда супроводжували близько двох десятків керівників великих французьких компаній, що прагнуть бути серед першопрохідців нового ринку, який відкривається для світу. Президент Франції також закликав США зняти з Куби торгове ембарго, яке діє з 1962 року.

Під час одноденних відвідин Гавани Олланд зустрівся не лише з нинішнім кубинським лідером Раулем Кастро, а й із його братом Фіделем, що стало сюрпризом для всіх. «Їдучи на Кубу, я хотів зустрітися з Фіделем. Я знаю, як багато він значить для людей, у тому числі й у Франції. І я хотів зробити крок йому назустріч, як він свого часу зробив крок назустріч Франції», — пояснив Олланд.

На відміну від інших країн ЄС, Франція завжди мала доволі гарні стосунки з Кубою. Тепер Європейський Союз, як і США, прагне нормалізації відносин iз бунтівним островом. Нагадаємо, в грудні минулого року Вашингтон і Гавана після півторарічних таємних переговорів оголосили про новий поворот у їхніх відносинах для подолання десятиліть ворожості з часів «холодної війни». З початку взаємних перемовин у січні цього року між США та Кубою укладено низку угод, спрямованих на полегшення пересування громадян цих країн та торгівлі. Тепер кубинці сподіваються на візит Барака Обами до кінця його президентського терміну. Вашингтон же, у свою чергу, розраховує переманити Кубу із зони впливу Росії.

ДО РЕЧІ

На шляху до Куби Франсуа Олланд 10 травня відвідав з одноденним візитом Антильські острови, Сен-Бартелемі та Сен-Мартен. Як зазначає «Франс пресс», це перший візит французького лідера до цих заморських територій Франції. Минулої неділі, коли у світі відзначали День невільництва, глава Французької держави відкрив у столиці островів Гваделупі Меморіал невільництва і рабства, найбільший музейний заклад такої тематики у світі.

Антильські острови перебувають під контролем Франції останні 380 років, з яких перші 213 років — у статусі колонії. Франція спокутувала «старі гріхи», надавши островитянам своє громадянство з усіма привілеями, які з нього випливають.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>