Нокаут тарифом — рокiровка прем’єрiв

13.05.2015
Нокаут тарифом — рокiровка прем’єрiв

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Про що думали можновладці, коли при тотальному зубожінні народу без перспективи підвищення зарплат і пенсій піднімали ціни на житлово-комунальні послуги, важко сказати. Може, вони просто не знають, як виживають їхні «піддані»? Інакше мотивацію подібних рішень не збагнути. Не дивно, що тарифи стали тим подразником, через який люди знову готові виходити на вулицю з протестами навiть у «вотчинi» Президента Порошенка.

Вгору по ескалатору, що їде вниз

Останні соціологічні дослідження вказують, що 60% українців готові відстоювати «справедливі» тарифи у вуличних маршах. Після одного з таких, проведених на політичній вотчині Президента, депутати Вінницької обласної ради звернулись до керівництва країни — самого гаранта, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра з проханням переглянути рішення щодо підвищення тарифів для населення. «Ми, депутати Вінницької обласної ради, звертаємось до вас — вищих посадових осіб держави — з пропозицією про перегляд рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 30 березня 2015 року «Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення», інших рішень НКРЕ та КП про підвищення тарифів на електроенергію та газ для населення та бізнесу, а також правил приєднання до енергетичної системи країни», — йдеться у зверненні депутатів облради, прийнятій на останній позачерговій сесії.

Із депутатської трибуни лунало, що рішення про таке значне підвищення комунальних тарифів було прийняте поспіхом, непрозоро, без достатніх підстав, соціально-економічного аналізу, врахування реальних доходів населення та рівня безробіття. А піднімати вартість комунальних тарифів депутати запропонували тільки після підвищення пенсій та заробітних плат.

Цікаво, що з проханням підтримати звернення до депутатів звернувся і голова Вінницької ОДА Валерій Коровій. «Звернення — це віддзеркалення настроїв суспільства. Я попросив би всіх керівників фракцій проголосувати одноголосно, щоб підтримати це звернення», — сказав він.

Місцеві самоврядці апелювали здебільшого до уряду, наголошуючи, що Кабінет Міністрів має забезпечити прозоре тарифоутворення на рівні окремих громад та заборонити діяльність посередників при наданні комунальних послуг. До свого звернення депутати також підготували пропозиції змін до законодавства у галузі енергетики.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює регулювання у галузі енергетики і надання комунальних послуг, прийняла рішення про підвищення тарифів на газ для опалення у 3,3 раза, а для приготування їжі — у 6 разів. Підвищення тарифів вирішили врівноважити виділенням додаткових коштів на виплату комунальних субсидій. Як наслідок — уже зараз на Вінниччині почався субсидійний аврал через те, що доводиться мати справу з великою кількістю неправильно оформлених бланків-заявок. Вінничани знову змушені будуть вишиковуватись у черги, і це при тому, що, скажімо, в обласному центрі ще в 2006 році хвалились функціонуванням «єдиного вікна» нарахування субсидій. Але хто тоді міг передбачити таку кількість обкрадених державою?

Тим часом на початок травня борг вінничан за газ становив 35 млн. гривень.

Політична складова хроніки пікіруючого тарифу

Нагадаю, що «тарифній» сесії облради передував «Марш за соціальну справедливість», організований вінницьким осередком ВО «Свобода». За різними даними, на тарифний протест вийшли до трьох тисяч осіб. Саме на віче після маршу й запустили маховик претензій до влади, вимагаючи від депутатів облради звернутись до уряду, аби там почули вимоги людей. «Ідеться про скасування здирницьких необґрунтованих тарифів, перерахунок пенсій і зарплат, проведення люстрації корумпованих чиновників та результативне розслідування розкрадання коштів урядом Януковича», — вчергове наголошує молодий вінницький активіст Андрій Вигонюк.

Серед соціальних гасел «Геть тарифний геноцид», «Україні — український газ», «Країні не потребен уряд клептоманів» та політичних «Свобода прийде — порядок наведе» формально більша частина економічних звинувачень звучала на адресу Арсенія Яценюка.

Окрім цього, «антитарифна» хода показала ще й перерозподіл сил у місцевому політикумі. Тепер опозиційний тон у регіоні почало задавати ВО «Свобода», посуваючи з електорального поля багаторічного лідера симпатій подолян — ВО «Батьківщина». Вочевидь ситуація непроста, бо інакше не звинувачувала б лідер місцевого осередку ВО «Батьківщина» Людмила Щербаківська колишнього аграрного міністра, «свободівця» Ігоря Швайку під час візиту до Вінниці в усіх смертних гріхах, і в підвищенні тарифів у тому числі.

Усі ці кроки можуть бути й частиною атаки на Прем’єра Яценюка, котру з телеефірної площини перенесли на вулиці. На подібні підозри наштовхує одностайність такого різнокаліберного складу депутатів, що буває в обласній сесійній залі у виняткових випадках. Наприклад, у питаннях, що ухвалюються за «відмашкою» київських кураторів. Або після проведеної роз’яснювальної роботи (з нагадуванням про заготовлені люстраційні баки для сміття на задньому дворі облдержадміністрації) все тією ж «Свободою» та активістами. Так, скажімо, було під час прийняття ще в жовтні минулого року рішень про визнання воїнів ОУН-УПА воюючою стороною та про демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків, присвячених дiячам комуністичного режиму. До речі, Верховна Рада голосувала за подібні рішення дещо пізніше.

А взагалi нинішній склад облради самостійно навряд чи готовий до контрударів. Ну хіба що вже починає спрацьовувати інстинкт самозбереження. Як-не-як, вибори до місцевих рад не за горами — восени. І, враховуючи нинішній цікавий стан Вінниччини, можна припускати, що розмови про прем’єрство спікера ВР Володимира Гройсмана переходять у площину реалізації.