НОВИНИ ПЛЮС

13.05.2015

Гривня дорожчає

Міжбанківський ринок учора відкрився котируванням гривні до долара США на рівні 20,45—20,65. Євро продавали у середньому за 23 гривні, а російський рубль — за сорок копійок. Національний банк учора підвищив офіційний курс національної валюти на 13,26 копійки до 20,5899 гривні за долар.

Тим часом Верховна Рада скасувала для населення 1,5% військовий збір iз валютних операцій. Цей крок, на думку фінансових експертів, дозволить частково вивести з тіні обмінні валютні операції — ціна долара в обмінниках наблизиться до тієї, яку встановлюють «чорні» міняйли. Також цей крок сприятиме зниженню вартості іноземної валюти в Україні.

З думками про кредит

Учора у Києві розпочала роботу місія Міжнародного валютного фонду. Передбачається, що експерти займуться першим переглядом нової чотирирічної програми розширеного фінансування. Як відомо, МВФ схвалив програму кредитування економіки України загальним обсягом 17,5 млрд. дол. терміном на 4 роки. Перший транш у рамках нової програми в 5 млрд. дол. отримано 13 березня. Другий і всі наступні транші МВФ можуть бути отримані за підсумками щоквартальних оціночних місій Фонду.

Однією з ключових умов програми з МВФ є досягнення домовленостей iз кредиторами про часткову реструктуризацію зобов’язань України за єврооблігаціями, в рамках яких українська сторона розраховує заощадити на виплатах до 5,3 млрд. дол. у 2015 році та до 15,3 млрд. дол. упродовж найближчих 4 років. МВФ очікує, що Україна зможе домовитися з кредиторами про реструктуризацію державних боргів до першого перегляду програми з фондом у червні.

До речі, Міжнародний валютний фонд підтвердив раніше опублікований прогноз падіння економіки України за підсумками 2015 року на рівні 5,5%.

«Сухпай» для агресора

Протягом чотирьох місяців 2015 року Україна експортувала 7,3 тисячi тонн свинини, переважну більшість якої було реалізовано до Росії. За перші чотири місяці цього року експорт м’яса свиней зріс у понад 8 разів порівняно з аналогічними показниками попереднього року. Дохід від реалізації свинини на зовнішні ринки становив 13,4 млн. доларів, а частка Росії в структурі була на рівні 93%. Невеликі партії свинини також експортувались до Молдови та Вірменії.

«На сьогоднішній день шість українських підприємств мають офіційний дозвіл на експорт свинини до Росії, три з цих підприємств знаходяться в Донецькій області. В березні дозвіл на експорт отримали ще декілька підприємств. Цим і пояснюється стрімке зростання  поставок свинини до Росії», — повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

Нафта: падіння перед бурею

Світові ціни на сиру нафту продовжують знижуватися, щоправда, доволі повільно: вартість червневих ф’ючерсів на північноморську суміш Brent опускалася на 0,17% — до 64,80 долара за барель. Втім, на думку експертів, експортна сировина, яка не продається, із Західної Африки, Азербайджану та Північного моря накопичується, нагадуючи умови, що призвели до падіння світових цін на нафту на приблизно 60% з літа 2014 року.

За даними Barclays, за перший тиждень травня приблизно 80 мільйонів барелів нафти з Нігерії і Анголи залишилися непроданими. Це, за даними агентства, еквівалентно приблизно трьом тижням комбінованого виробництва цих країн. Таким чином, нині існують усі передумови для прискорення падіння нафтових цін.

Росія тим часом планує суттєво скоротити нафтове мито. Мінфін Росії вважає подальше зниження мит на нафту і нафтопродукти неминучим — воно може поетапно продовжитися після 2018 року, а до 2025 року мита можуть бути обнулені.