НОВИНИ ПЛЮС

07.05.2015

Франція може затопити «Містралі»

Французький уряд серйозно розглядає можливість навмисного затоплення двох гелікоптероносців «Містраль», збудованих на замовлення Росії. Як пише газета «Фігаро», експерти дійшли висновку, що використання кораблів французькими ВМС неможливе, оскільки вони були побудовані під російські стандарти. На перебудову гелікоптероносців довелося б витратити сотні мільйонів євро, тож дешевше буде їх затопити. Нагадаємо, Франція вирішила призупинити передачу кораблів Москві після запровадження Євросоюзом санкцій проти Росії через анексію Криму й агресію на Донбасі. За контрактом, Росія мала заплатити Парижу за гелікоптероносці близько 2 мільярдів євро.

Тим часом міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус повідомив, що приїде 9 травня до Москви на заходи з нагоди 70-ї річниці перемоги у Другій світовій війні. «Я не буду присутній на самому параді, проте покладу квіти і потім піду в Кремль», — цитує главу МЗС «Фігаро». Президент Франції Франсуа Олланд, як і більшість світових лідерів, раніше відповів відмовою на запрошення Володимира Путіна взяти участь у святкових заходах до Дня Перемоги.

Нафта різко подорожчала

Ціна на нафту елітної марки «Брент» після триденного стабільного зростання вчора досягла 69 доларів США за барель. Як зазначає «Рейтер», так дорого нафта не коштувала близько п’яти місяців. Слідом за нафтою значно зміцнився російський рубль до 49,5 рубля за долар США.

Австрія розслідує шпигунство з боку Німеччини та США

Уряд Австрії подав у генпрокуратуру країни юридичну скаргу через підозри, що Агентство національної безпеки США та Федеральна розвідувальна служба Німеччини могли шпигувати за австрійськими чиновниками та компаніями. «Конкретних доказів поки немає. Однак не буде перебільшенням припустити, що за Австрією також шпигували», — заявила міністр внутрішніх справ Йоганна Мікль-Ляйтнер, повідомляє «Рейтер». За словами чиновниці, заяву подано «проти невідомих осіб щодо таємної розвідувальної діяльності, яка завдає шкоди Австрії».

Раніше ЗМІ повідомили, що німецька розвідка прослуховувала вищих посадових осіб президентського палацу і МЗС Франції, Єврокомісії, а також американських дипломатів. Попри скандал, канцлер ФРН Ангела Меркель наголосила на важливості подальшої співпраці між спецслужбами Німеччини та США і неприпустимості шпигування за країнами-союзниками.

У Великій Британії вбито екс-лідера ІРА

У столиці Північної Ірландії, Белфасті, застрелили одного з екс-керівників Ірландської республіканської армії, 47-річного батька трьох дітей Джерарда Девісона. Убивство відбулося в самому центрі міста, станом на вчора жодне угруповання не взяло на себе відповідальність за напад. У поліції припускають, що за вбивством можуть стояти ірландські націоналісти, які конфліктували з Девісоном.

Завершено розслідування смерті Арафата: його не вбили

Французькі органи правосуддя завершили розслідування обставин смерті колишнього лідера Палестини Ясіра Арафата. Як повідомила прокуратура міста Нантер, що проводила слідство в цій справі, остаточний висновок експертів спростовує версію про насильницьку смерть лауреата Нобелівської премії миру. Раніше були підозри в тому, що Арафата, який помер у Франції 11 листопада 2004 року, отруїли радіоактивним полонієм-210.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>