А рейтинги — потім...

07.05.2015
А рейтинги — потім...

На ЧС-2015 найсильніші хокейні збірні наразі ведуть запеклу боротьбу за путівки до чвертьфіналу. (з сайта www.iihfworlds2015.com.)

Навряд чи хтось заперечуватиме факт, що канадська та російська школи хокею — найпотужніші в світі. Не дивно, що саме дуелі збірних цих двох країн є найбажанiшими фіналами будь-яких міжнародних турнірів. От тільки «в парі» вони дуже рідко потрапляють до вирішального протистояння олімпіад чи «мундіалів».

Скажімо, минулого року російсько-канадського протистояння чекали двічі. Однак — марно. На домашніх Іграх у Сочі росіяни вибули на чвертьфінальній стадії, дозволивши канадцям узяти олімпійське «золото». Водночас на чемпіонаті світу в Білорусі «кленові листки» «пупа не рвали», відрядивши до Мінська резервний склад, який очікувано до фіналу не дійшов. Натомість росіяни зробили все, аби виграти планетарну першість.

Із чемпіонськими амбіціями збірна Росії прибула й на цьогорічний «мундіаль». Як і торік, тренерський штаб Олега Знарка під національні знамена закликав вільних від матчів Кубка Стенлі своїх повпредів у НХЛ. От тільки приїзд Сергія Бобровського з «Коламбуса», Євгена Малкіна з «Пітсбурга», Володимира Тарасенка з «Сент Луїса» мега-команду з «триколірних» не зробив.

Після двох упевнених перемог на старті першого групового раунду росіяни зазнали болісного фіаско від збірної США, яка приїхала до Чехії далеко не в оптимальному складі. Звісно, більшу частину заявки «зіркових» займають прізвища хокеїстів, які захищають кольори «енхаелівських» клубів. Утім місце в команді Тодда Річардса знайшлося навіть представникові студентської ліги — 19-річному Ділану Ларкіну, котрий представляє Університет штату Мічиган.

Прикметно, що після тріумфу над росіянами «зіркові» піднялися на другу позицію в рейтингу найсильніших збірних світу, який очолюють олімпійські чемпіони — канадці. А збірна Росії в цьому табелі про ранги наразі перебуває лише на четвертому місці, яке, що цікаво, відповідає її поточній позиції в групі В на чемпіонаті світу-2015. На чолі цього октету перебувають американські хокеїсти, котрі єдині з цієї вісімки команд виграли три стартові поєдинки «мундіалю». У лідерах групи А — канадська збірна, яка також не втратила на ЧС iще жодного очка. Зазначимо, що, згідно з регламентом «мундіалю», на стадії групового раунду в кожній із «пульок» має визначитися квартет чвертьфіналістів та команда-«лузер». Пара невдах наступного року гратиме в дивізіоні рангом нижче, а їхнє місце в еліті світового хокею в 2016 році займуть команди Казахстану та Угорщини, котрі нещодавно перемогли на ЧС у дивізіоні ІА.

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Вищий дивізіон (Чехія). Груповий турнір. 3-й тур.

Група А. Швейцарія — Німеччина — 1:0, Австрія — Франція — 0:2.

Турнірне становище: Канада — 9, Швеція — 8, Швейцарія — 7, Чехія — 4, Німеччина, Франція — 3, Австрія — 2, Латвія — 0.

Група В. Данія — Білорусь — 1:5, Словаччина — Словенія — 3:1.

Турнірне становище: США — 9, Словаччина, Білорусь — 7, Росія, Фінляндія — 6, Данія — 1, Словенія — 0, Норвегія — 0.