З іменем Сталіна — проти українського «оскалу»

27.02.2015
З іменем Сталіна — проти українського «оскалу»

Пам’ятник Йосипу Сталіну — одному з найбільш кривавих диктаторів у світовій історії — у Ялті відкривали гучно, за присутності спікера Держдуми Росії Сергія Наришкіна. (сайта nwrussia.info.)

Держдума Росії на позавчорашньому засіданні після гарячих дискусій таки відхилила законопроект про надання одній із площ чи вулиць Москви імені Йосипа Сталіна та встановлення там пам’ятника йому для вшанування 70-ї річниці перемоги над гітлерівською Німеччиною. Відхилений законопроект, яким також передбачалося повернути місту Волгоград його попередню назву — Сталінград, внесла фракція Комуністичної партії. Представляючи його в Держдумі, представник комуністів Юрій Афонін заявив, що метою ініціативи є «захист історичної пам’яті Росії».

«Погляньте на нашу сусідку Україну. В боротьбі з фашизмом у роки Великої Вітчизняної війни вона втратила 8 мільйонів людей, п’яту частину свого населення. А тепер тисячі осіб маніфестують там вулицями з портретами фашистських поплічників. Заокеанським маніпуляторам вдалося підмінити історичну пам’ять цілого народу!» — аргументував необхідність вшанування диктатора народний обранець.

Афонін також послався на січневе опитування «Левада-центру», згідно з яким 52 відсотки росіян позитивно оцінюють роль Сталіна в історії Росії. «У світі відбувається активізація нацизму, і могутніших антифашистських символів, ніж Сталінград і Сталін, просто не існує. Підтримка цього законопроекту буде нашою відповіддю фашистській загрозі, мерзенний оскал якої ми бачимо сьогодні в Україні!» — завершив свою промову комуніст.

Пропозиція КПРФ викликала жваве обговорення. В якому фракція пропутінської «Єдиної Росії» участі фактично не брала. Лише один її представник, заступник голови комітету з федерального устрою та питань місцевого самоврядування Віктор Казаков, обережно зазначив, що право ініціювати перейменування міста належить Волгоградській міськдумі, тому комітет не підтримує пропозицію комуністів. При цьому проти ухвалення законопроекту досить активно виступив лідер фракції ЛДПР Володимир Жириновський.

А останнім слово в обговоренні взяв визначний російський режисер Володимир Бортко, серед найкращих робіт якого — чудовий фільм «Собаче серце», який дуже яскраво й гірко змальовує радянську дійсність після приходу до влади більшовиків і радянської влади. Зараз Бортко — один зі «стовпів» комуністичної фракції та загалом КПРФ. «Ваші батьки звідки взялися, вони що, графи й барони?! Це Сталін їх витягнув! А ви зраджуєте народ, почали танцювати під дудку тих, хто сидить за океаном!» — засоромив противників повернення імені диктатора в російську топоніміку 68-річний кінематографіст.

Але Бортко чомусь не переконав. Втім, генералісимус у російській столиці таки з’явиться — на Поклонній горі, де він буде одним із героїв колективного монумента, присвяченого визначним полководцям Великої Вітчизняної війни та кавалерам ордену Перемоги, яким Сталін нагороджений двічі.

Нагадаємо, до 70-річчя Ялтинської конференції колективний пам’ятник Сталіну, Уїнстону Черчіллю й Франкліну Рузвельту відкрили і в Ялті. Росія намагалася пропхати цей монумент роботи Зураба Церетелі ще до 60-річчя конференції у 2005-му. Але тоді Крим іще був не анексований, і українська влада на чолі з Президентом Віктором Ющенком заборонила вшановувати кривавого ката.

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Місто Краснокамськ у Пермському краї Росії пропонують перейменувати на честь Володимира Путіна. Зараз в інтернеті, на сайті «Російська громадянська ініціативи», відбувається голосування за цю пропозицію. Для того щоб вона була розглянута на муніципальному рівні, бракує ще трохи більше ніж 3 тисячі голосів.

Автори ідеї зазначають, що з іменем Путіна Краснокамськ «приречений на процвітання». Адже влада «просто зобов’язана буде розв’язати проблеми з чистою водою, дорогами, парками, дитячими садочками, інфраструктурою та іншими насущними потребами».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>