Сто і одна

25.02.2015
Сто і одна

З плакатом «Гонтарева — фінансовий терорист» та домовиною, де похована гривня, активісти збиралися під будівлею НБУ.

Вчора, станом на пообідню пору, коли гривня обвалилася до 33,5 одиницi за долар, було зібрано понад 100 підписів народних депутатів, готових підтримати проект постанови щодо відставки голови Національного банку України Валерії Гонтаревої. Більше того: парламентарії прагнуть не лише звільнити голову НБУ, а й відправити її за ґрати. Члени міжфракційного об’єднання «Депутатський контроль» направили голові СБУ 4 депутатськi звернення щодо відкриття кримінального провадження проти керівництва Нацбанку за державну зраду та службову недбалість, повідомив голова секретаріату об’єднання Вадим Руденко.

Руденко додав, що з вівторка по всій Україні розпочнеться збір підписів українців за відставку голови НБУ. У свою чергу, голова громадської організації «Громадський контроль банків» Олександр Івлєв оголосив про початок безстрокової акції протесту під Нацбанком. Головна вимога — відставка голови НБУ, відкриття кримінальних проваджень проти чиновників НБУ і залучення їх до відповідальності за девальвацію гривні.

Раніше, як повідомляла «УМ», у Раді вже починали збирати голоси за відставку Гонтаревої. Процес засвідчили народні депутати Сергій Рудик та Ігор Мосійчук. За словами останнього, ініціатива походила від Радикальної партії Ляшка. Та від кого б не походила ідея з відставкою Гонтаревої, справа ця, безумовно, корисна. Адже хто-хто, а головний банкір країни точно не страждає від обвалу гривні і тотального здорожчання, яке викликав цей обвал.

Не секрет, що проживає Валерія Гонтарева в елітному котеджному містечку Северинівка під Києвом. А ще володіє автомобілями Porsche і джипом Infiniti FX35 — ціна такого позашляховика становить близько 1,4 млн. грн. за нинішнім курсом НБУ. Це — згідно з офіційною декларацією Гонтаревої.

А поза декларацією відомо й про інші улюблені чотириколісні іграшки голови Нацбанку. До Верховної Ради Гонтарева приїздила на седані Lexus LS460. Таке авто коштує в салоні близько 3 млн. гривень. Ще банкірша була помічена на джипі Mercedes GL, який числиться за НБУ. Новий Mercedes подібної моделі зараз можна придбати за 2,8 млн. грн.

А от на червоному Porsche Panamera вартістю 3,5 млн. грн. і чорному Porsche Cayenne за 3,4 млн. грн., які значаться у податковій декларації, їздить старший син Гонтаревої Антон і його дружина Валерія. Судячи з фотографій iз соцмереж, складна фінансова ситуація в Україні ніяк не впливає на звичний уклад життя сім’ї голови Нацбанку. Її син і невістка регулярно виїжджають за кордон на відпочинок — до Туреччини, Індії, Франції та Домінікани.

А тим часом «потерпіти» та затягнути пояси пропонується «пересічним громадянам» з їх не менш пересічною зарплатою та мікроскопічною пенсією.